13 nye borgmestre har første arbejdsdag: Sådan kan du komme til at mærke forskel

Politisk kommentator Pia Allerslev gennemgår, hvordan du som borger kommer til at mærke forandringerne med en ny borgmester, og hvad der nu kommer til at ske i den første tid. Og så får du også en stor oversigt med de 13 nye borgmestre.

Nyt år. Nye drømme for fremtiden. Og 13 nye borgmestre, der på årets første dag også officielt har første arbejdsdag.

Men selvom arbejdet som ny borgmester nu officielt er i gang, så går der et stykke tid før, du som borger kommer til at mærke en reel forskel. Det fortæller politisk kommentator Pia Allerslev.

100 dage

- Man kommer til at mærke en forskel, men ikke i morgen. Det tager tid. På Christiansborg plejer man at sige, det tager 100 dage at blive kørt i stilling. Det siger man ikke i kommunerne, men det gælder altså også her, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

Hun har selv en fortid som blandt andet både børne- og ungeborgmester og kultur- og fritidsborgmester for Venstre i Københavns Kommune og har altså et indgående kendskab til, hvad det er, der nu kommer til at ske i den første tid som ny borgmester.

- Embedsværket kører jo videre som normalt, hvis ikke der bliver taget nye initiativer, siger Pia Allerslev.

Nye kommunaldirektører

Typisk vil embedsværket dog være noget af det første, man kigger på som ny borgmester. Det vil sige det administrative personale, der arbejder tæt med den nye borgmester.

- Når en kommune får ny borgmester, ser man også typisk en udskiftning i embedsværket. Specielt med nye kommunaldirektører, som er den nærmeste samarbejdspartner. Og har man her som ny borgmester ikke den rette kemi, så vil man typisk finde en ny, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

Og selvom man måske kunne foranlediges til at tro, at en kommunaldirektør sidder trygt og godt i sin stilling, så er det faktisk langt fra tilfældet. Ifølge Altinget har hele 44 ud af 98 kommuner i landet nemlig fået ny kommunaldirektør i den foregående valgperiode.

Usynlige linjer

Udskiftningen af kommunaldirektører og embedsværk er en af de usynlige linjer, man som borger måske ikke lige lægger mærke til. Ikke desto mindre er det vigtigt, for det er noget af det, der betyder meget for samarbejdet i de enkelte kommuner.

- Borgerne lægger ikke mærke til, når alt glider, og der er stabile medarbejdere, men det er vigtigt, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

På de mere synlige linjer kommer man som borger dog til at mærke en stor forskel, når en kommune får ny borgmester.

Stor forandring

- Man kommer som borger til at mærke en forandring. Især i de kommuner, hvor man skifter fra den ene blok til den anden, der vil man som borger kunne se det, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

Mest synligt mener hun, det bliver på eksempelvis skoleområdet.

- Det er på de lidt tungere områder med nye skoler og nye veje. Det er det traditionelle teknik- og miljøområde, fordi det er så synligt, siger hun.

Samtidig advarer Pia Allerslev om, at bare fordi, man havde opbakning til at blive borgmester, så er det ikke sikkert, man fremadrettet vil finde samme opbakning.

Hvem kan jeg lege med?

- Man skal som ny borgmester til at finde ud af, hvem man kan lege med. Bare fordi andre partier har peget på en i en konstituering, er det jo ikke sikkert, man vil pege på den nye borgmesters politik, siger Pia Allerslev.

Dog får de 13 nye borgmestre en stor fordel med indvielser, de nu skal til at forestå.

- De nye borgmestre er heldige, for de kommer til at klippe snore over til indvielser på ting, som de måske ikke engang har været med til at sætte i gang. Det er sådan noget, borgerne lægger mærke til, siger Pia Allerslev.

Stort overblik: Tryk dig ind og læs om de 13 nye borgmestre

Kenneth Gøtterup - Konservative

Dragør

parti-logo

Dragør

Med et kanonvalg på seks mandater ud af 15 lykkedes det Kenneth Gøtterup at fravriste borgmesterkæden fra Venstres Helle Barth.


Kenneth Gøtterup og Konservative stod ved seneste valg i 2017 uden for den brede konstituering og pegede ved dette valg derfor på, at en stemme på dem var et opgør med de seneste fire års styring af kommunen.


Dragør Kommune var den sidste i landet, der stadig ikke havde valgt ny borgmester.

Vicky Holst Rasmussen - Socialdemokratiet

Egedal

parti-logo

Egedal

Socialdemokratiet og Konservative hoppede begge fra en konstitueringsaftale, som gav Karsten Søndergaard (V) genvalg borgmester. I stedet tog Vicky Holst Rasmussen borgmesterkæden og er ny borgmester i Egedal.


Det skabte efterfølgende en del virak og personlig kritik fra Venstre. Selv mener Vicky Holst Rasmussen, at der i Egedal er landet en god politisk aftale bag hende som borgmester. 


Socialdemokratiet fik ligesom Venstre fem mandater. 

Michael Vindfeldt - Socialdemokratiet

Frederiksberg

parti-logo

Frederiksberg

Michael Vindfeldt (S) brød 112 års konservativt styre på Frederiksberg og er ny borgmester på Frederiksberg med opbakning fra Enhedslisten, Det Radikale Venstre og SF. 


Michael Vindfeldt ønsker en mere blandet by og et øget fokus på velfærd.

Tina Tving Stauning - Socialdemokratiet

Frederikssund

parti-logo

Frederikssund

Tina Tving Stauning (S) er valgt som ny borgmester i Frederikssund.


Det skete i en konstituering med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Fjordlandslisten. Partierne har tilsammen 12 ud af 23 mandater.


Tina Tving Stauning overtager borgmesterposten fra John Schmidt Andersen (V).

Kasper Damsgaard-Socialdemokratiet

Glostrup

parti-logo

Glostrup

Kasper Damsgaard (S) overtager borgmesterposten fra John Engelhardt (V). Han er valgt som ny borgmester i kommunen, efter at han har konstitueret sig med Konservative, SF og Det Radikale Venstre. 


Dermed er Glostrup tilbage på socialdemokratiske hænder efter at have været styret af Venstre siden 2010. V er gået 5,7 procentpoint tilbage ved valget.

Bent Hansen-Venstre

Gribskov

parti-logo

Gribskov

Selvom Konservative blev det største parti, endte det med at blive Bent Hansen fra Venstre, der er valgt som ny borgmester i Gribskov.


Det skete i første omgang med en bred konstitueringsaftale med 15 mandater på tværs af samtlige valgforbund: Venstre, NytGribskov, SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Enhedslisten. Tidligere havde lokallisten NytGribskov siddet på borgmesterposten.


At Konservative blev sat helt udenfor døren i magtspillet betød, at der gennem en periode var demonstrationer foran rådhuset. 


Senere blev der den 1. december indgået en endnu bredere konstitueringsaftale med alle partier bag. Siden har der været ro i Gribskov.

Anders Wolf Andresen-SF

Hvidovre

parti-logo

Hvidovre

Anders Wolf Andresen (SF) overtager overraskende magten fra Helle Adelborg (S).


Dermed er det socialdemokratiske håb om et 100-års jubilæum som borgmesterparti i Hvidovre forpurret - selvom partiet gik en smule frem ved valget.


Bag SF-borgmesteren står Enhedslisten, Konservative, Hvidovrelisten og Venstre.

Merete Amdisen-Socialdemokratiet

Ishøj

parti-logo

Ishøj

Merete Amdisen fra Socialdemokratiet er valgt som ny borgmester i kommunen efter 20 år med Ole Bjørstorp på posten. Bjørstorp brød med Socialdemokratiet i februar, hvor han i stedet var med til at danne Ishøjlisten. 


Den tidligere bykonge fik 16,4 procent af stemmerne.


Venstre, De Konservative, Enhedslisten og SF bakker alle op om Merete Amdisen, og partierne har indgået en konstitueringsaftale med Socialdemokratiet.

Sophie Hæstorp Andersen-Socialdemokratiet

København

parti-logo

København

Socialdemokraternes Sophie Hæstorp Andersen er blevet valgt som overborgmester i København.


Det sker på trods af, at Socialdemokratiet tabte mere end 10 procentpoint i forhold til seneste kommunalvalg.


Socialdemokratiet bevarer overborgmesterposten, som Sophie Hæstorp Andersen overtager fra partikollega Lars Weiss. En bred flok af partier står bag Socialdemokratiet, selvom Enhedslisten for første gang blev det største parti i hovedstaden.

Tina Mandrup-Venstre

Lejre

parti-logo

Lejre

Tina Mandrup (V) er blevet valgt som ny borgmester. Hun tager over fra Carsten Rasmussen (S).


Med i konstitueringsaftalen er Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, og det er første gang siden 2009, at kommunen har en Venstre-borgmester.

Ann Sofie Orth-Konservative

Rudersdal

parti-logo

Rudersdal

Ann Sofie Orth (K) er valgt som ny borgmester, efter at kommunen har været styret af Venstre siden oprettelsen i 2007. Hun tager over fra Jens Ive.


De Konservative har konstitueret sig med SF, Lokallisten og Det Radikale Venstre. Også Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten har tilsluttet sig konstitueringsaftalen. 


Mens De Konservative er gået 16,1 procentpoint frem til 32,9 procent, har Venstre tabt 7,5 procentpoint i forhold til sidste valg, og ender således på 23,1 procent.

emil-blucher

Solrød

parti-logo

Solrød

Liberal Alliances fik ikke et godt kommunalvalg. Men i Solrød snuppede Emil Blücher borgmesterposten fra Venstres Niels Hörup, og dermed opnåede Liberal Alliance sin første borgmesterpost ved valget. 


Emil Blücher fik mange personlige stemmer og har fået opbakning fra et flertal bestående af Venstre, Konservative og Havdruplisten.

Henning Urban Dam Nielsen-Socialdemokratiet

Stevns

parti-logo

Stevns

Henning Urban Dam Nielsen (S) overtager borgmesterposten fra Anette Mortensen (V). 


Henning Urban Dam (S) er valgt som ny borgmester i kommunen, efter at Socialdemokratiet har konstitueret sig med Venstre, som havde borgmesterposten indtil valget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik