13 gange så dyrt: Enorm prisforskel på virksomheders affaldsgebyr

Der er stor forskel på kommunerne, når det kommer til, hvor meget virksomhederne betaler i gebyr for affaldshåndtering. Dyreste og billigste kommune ligger i Lorryland.

Der er stor forskel på, hvor meget virksomheder betaler i gebyr for at bruge genbrugsstationer. Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

En virksomhed i Albertslund Kommune betaler 13 gange så meget i administrationsomkostninger til affaldsplaner som en virksomhed i Stevns Kommune. Uanset om virksomheden benytter sig af kommunens genbrugsplads eller ej.

Det er op til den enkelte kommune at fastsætte taksterne for, hvor meget virksomhederne skal betale i administrationsgebyr til kommunens affaldshåndtering.

Det kan man godt spotte, når man tager et kig på priserne i de 34 kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

Der er nemlig stor forskel på gebyret for virksomhederne fra kommune til kommune. Således finder man både landets dyreste og billigste kommune i vores område. Albertslund topper med 1.040 kroner årligt, mens Stevns kun opkræver 80 kroner om året af virksomheder. 

Læs også Selvstændig taber sag: Nægtede at betale affaldsgebyr

Det skal dog siges, at 9 jyske og en fynsk kommune helt har afskaffet gebyret.

På landsplan er gennemsnittet 326 kroner. Landets to dyreste regioner er Hovedstaden og Nordsjælland, hvor snittet henholdsvist er 541 og 465 kroner.

Dertil kommer et genbrugspladsgebyr, som pålægges virksomhederne, hvis de benytter sig af genbrugsstationerne.

Du kan aflæse, hvad gebyret i din kommune er på listen længere nede i artiklen.

Hvad dækker administrationsgebyret over?

Administrationsgebyret går til at dække kommunens generelle administrationsomkostninger til udarbejdelse af affaldsplaner, information med mere.

Alle virksomheder skal betale administrationsgebyr, medmindre de er fritaget efter affaldsbekendtgørelsens § 65.

Det er frivilligt, hvorvidt en virksomhed ønsker at benytte den kommunale genbrugsplads. Vælger virksomheden at benytte kommunens genbrugsplads skal de både betale administrationsgebyr samt et genbrugspladsgebyr.

Kilde: Energistyrelsen

Brancheorganisation vil have fjernet gebyret

Hos Dansk Byggeri, der er byggeriets brancheorganisation, opfordrer man kommunerne til at sænke gebyret yderligere og allerhelst fjerne det helt.

- Dansk Byggeri mener, at gebyret skal væk. Affaldshåndtering er en kommunalopgave og bør finansieres over skatten, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri. 

Læs også Svævebane lukkes efter ulykke: Kvinde brækkede bækkenet

- Der er virksomheder, som slet ikke bruger genbrugspladserne, og de skal også betale. Desuden er gebyrerne så små, at de ofte bliver spist op af omkostningerne til opkrævning og kontrol af betaling og eventuelle rykkere, siger han.

Organisationen kan dog glæde sig over, at tendens generelt peger på, at kommuner i stigende grad begynder at sænke virksomhedernes årlige genbrugspladsgebyr.

Eksempelvis har Herlev Kommune halveret prisen fra 1.200 kroner sidste år til 600 kroner i år, mens Albertslund har sænket prisen fra 1.717 kroner til 1.040 kroner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik