13 gange så dyrt: Enorm prisforskel på virksomheders affaldsgebyr

Der er stor forskel på kommunerne, når det kommer til, hvor meget virksomhederne betaler i gebyr for affaldshåndtering. Dyreste og billigste kommune ligger i Lorryland.

En virksomhed i Albertslund Kommune betaler 13 gange så meget i administrationsomkostninger til affaldsplaner som en virksomhed i Stevns Kommune. Uanset om virksomheden benytter sig af kommunens genbrugsplads eller ej.

Det er op til den enkelte kommune at fastsætte taksterne for, hvor meget virksomhederne skal betale i administrationsgebyr til kommunens affaldshåndtering.

Det kan man godt spotte, når man tager et kig på priserne i de 34 kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

Der er nemlig stor forskel på gebyret for virksomhederne fra kommune til kommune. Således finder man både landets dyreste og billigste kommune i vores område. Albertslund topper med 1.040 kroner årligt, mens Stevns kun opkræver 80 kroner om året af virksomheder. 

Det skal dog siges, at 9 jyske og en fynsk kommune helt har afskaffet gebyret.

På landsplan er gennemsnittet 326 kroner. Landets to dyreste regioner er Hovedstaden og Nordsjælland, hvor snittet henholdsvist er 541 og 465 kroner.

Dertil kommer et genbrugspladsgebyr, som pålægges virksomhederne, hvis de benytter sig af genbrugsstationerne.

Du kan aflæse, hvad gebyret i din kommune er på listen længere nede i artiklen.

Hvad dækker administrationsgebyret over?

Brancheorganisation vil have fjernet gebyret

Hos Dansk Byggeri, der er byggeriets brancheorganisation, opfordrer man kommunerne til at sænke gebyret yderligere og allerhelst fjerne det helt.

- Dansk Byggeri mener, at gebyret skal væk. Affaldshåndtering er en kommunalopgave og bør finansieres over skatten, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri. 

- Der er virksomheder, som slet ikke bruger genbrugspladserne, og de skal også betale. Desuden er gebyrerne så små, at de ofte bliver spist op af omkostningerne til opkrævning og kontrol af betaling og eventuelle rykkere, siger han.

Organisationen kan dog glæde sig over, at tendens generelt peger på, at kommuner i stigende grad begynder at sænke virksomhedernes årlige genbrugspladsgebyr.

Eksempelvis har Herlev Kommune halveret prisen fra 1.200 kroner sidste år til 600 kroner i år, mens Albertslund har sænket prisen fra 1.717 kroner til 1.040 kroner.