Voldsom hovedpine, vejrtrækningsbesvær og ømme muskler. Coronavirus kan give mange forskellige senfølger hos personer, der har været syge.
Faktisk vurderer man, at op mod fem procent af de patienter, der har haft covid-19, efterfølgende har brug for at blive behandlet på en senfølgeklinik, hvor man specialiserer sig i at hjælpe patienter med langvarige og svære senfølger.
Og der er brug for senfølgeklinikkerne, forklarer Kirsten Wisborg, som er lægelig vicedirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Kirsten Wisborg har desuden været en del af arbejdet med senfølgeklinikkerne i Region Hovedstaden.
Det er hendes vurdering, at der indtil videre henvist omkring 120 personer fra egen læge til senfølgeklinikken på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
- Det her tilbud er anderledes, fordi det retter sig imod en ny sygdom. En sygdom, som vi ikke har kendt før. Dermed ikke sagt, at vi ikke kender senfølger fra andre infektionssygdomme, forklarer Kirsten Wisborg:
- Men det er en ny sygdom, og vi kender endnu ikke det fulde billede af symptomerne, og hvad er det, de her patienter står med. Derfor er det også enormt vigtigt, at der sidder en faglig gruppe, som løbende vil udveksle erfaringer. For vi bliver helt sikkert klogere hen ad vejen.
En senfølgeklinik på hvert akuthospital
Det er patientens egen læge, der skal henvise til hospitalernes senfølgeklinikker.
Herefter vil henvisningen blive læst igennem af læger, hvorefter man vil blive ringet op af en sygeplejerske, som vil spørge uddybende ind til de senfølger, patienten oplever.
Vi skal hjælpe patienterne med at finde ud af, hvad er det egentlig der er dit problem, og hvordan hjælper vi dig
Efter telefonsamtalen vil man blive indkaldt undersøgelse.
Flere med senfølger har svært ved at få vejret, og de har smerter i muskler og led, så de vil også blive vurderet af en fysioterapeut, mens en del vil skulle tilses i Lungemedicinsk Ambulatorium, forklarer Kirsten Wisborg.
Det afhænger dog meget af patientens problemstillinger:
- Patienterne med senfølger kan jo have et bredt spektre af problemstillinger. Og vi skal hjælpe patienterne med at finde ud af, hvad er det egentlig der er dit problem, og hvordan hjælper vi dig, forklarer Kirsten Wisborg.
I Region Hovedstaden er der som udgangspunkt en senfølgeklinik på hvert akuthospital, og man kan derfor finde en på både Bispebjerg, Hvidovre, Herlev og Nordsjællands Hospital i Hillerød.
I Region Sjælland ligger klinikkerne i Roskilde og Køge.