Skatten kan være på vej op i 12 hovedstadskommuner

Hver tredje borgmester i hovedstadsområdet forudser, at der kan komme skattestigninger, hvis omstridt udligningsudspil bliver en realitet.

Hvis regeringens forslag til en reform af udligningssystemet bliver vedtaget, forudser 12 borgmestre i hovedstadsområdet, at det kan blive nødvendigt at hæve kommuneskatten.

Det viser en rundspørge, som TV 2 Lorry har foretaget blandt samtlige 34 kommuner i hovedstadsområdet.

quote Vi har i forvejen den 26. højeste skattetræksprocent, og det synes jeg sådan set er rigeligt

John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund

Det er borgmestrene i Allerød, Frederiksberg, Frederikssund, Gentofte, Helsingør, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Vallensbæk, Lejre, Solrød og Stevns, der vurderer, at det kan blive nødvendigt at sætte skatten op.

I Stevns fortæller borgmester Anette Mortensen (V), at kommunen har så lavt et serviceniveau, at hun har svært ved at forsvare at skære mere. Hun vil helst ikke hæve skatten, men det kan blive nødvendigt.

- Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at borgere i Stevns Kommune skal have et skatteniveau over landsgennemsnittet. De har jo krav på de samme ydelser som alle andre, så hvorfor skal de betale mere. Så jeg synes, det er ærgerligt, hvis det er det, vi bliver nødt til at skrue på, siger hun til TV 2 Lorry.

Den betragtning deler John Schmidt Andersen (V), der er borgmester i Frederikssund.

- Vi har i forvejen den 26. højeste skattetræksprocent, og det synes jeg sådan set er rigeligt. Men det kan blive nødvendigt at sætte skatten en halv procent op for at kunne klare at betale yderligere 45 millioner kroner til nogen, der i forvejen har flere penge end os, siger han til TV 2 Lorry.

Overborgmester vil fastholde skatteprocent

Regeringen vil med dens udspil flytte ekstra 1,4 milliarder kroner fra kommuner i hovedstadsområdet mod fattige kommuner i resten af landet.

I TV 2 Lorrys sendeområde er det helt konkret 22 kommuner, der skal bidrage med penge i regeringens forslag til en reform af udligningssystemet, men som kompensation kan de få lov til at hæve skatten.

København er også en af de kommuner, der skal af med penge, men her forudser overborgmester Frank Jensen (S), at kommuneskatten vil forblive den samme. Det samme gør sig gældende i Gribskov.

Hvad er udligningssystemet?

Udligningssystemet omfordeler mellem kommuner. På tværs af landsdele og mellem land og by. Omfordelingen er særligt til gavn for yderkommunerne, mens bykommunerne har bidraget stadigt mere.

 

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Dragør, Egedal, Furesø, Hillerød, Høje-Taastrup, Tårnby, Greve og Roskilde mister også millioner i udspillet til udligningsreformen, men i disse kommuner kan borgmestrene ikke på nuværende tidspunkt svare på, om det kan blive nødvendigt at hæve skatten. 

Ikke udsigt til skattelettelser

12 ud af 34 kommuner i hovedstadsområdet står omvendt til at modtage penge i udspillet til udligningsreformen.

For nogle kommuner er det meget og for andre ganske lidt, men lige nu er der ikke noget, der tyder på, at det vil føre til skattelettelser nogle steder. 

I Albertslund, Brøndby, Glostrup, Halsnæs, Hvidovre, Ishøj, Rødovre og Køge forudser borgmestrene, at skatten vil forblive som den er, mens man i Ballerup, Fredensborg, Gladsaxe og Herlev ikke kan svare på spørgsmålet på nuværende tidspunkt. 

Det står der om Skat i regeringens udspil til en udligningsreform:

Kommuner, som skal bidrage mere, får mulighed for at sætte kommuneskatten op.

 

Kommunerne kan selv beholde de ekstra skatteindtægter.

 

Den statslige bundskattesats vil blive sat ned, så skatterne samlet set holdes i ro.

 

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S), sagde i går til TV 2 Lorry, at hun godt kan forstå, at de kommuner, der skal bidrage mest, er utilfredse.

Men kritikken rokker ikke på regeringens udspil.

- Vi mener, at der skal være råd til en ordentlig velfærd i alle dele af Danmark. Derfor vil vi omfordele mere fra de mere velstillede kommuner til de mest trængte kommuner.

- For alle kommuner, uanset om man er velstillet eller ej, betyder det desuden noget, hvilken velfærdsøkonomi de har. Her har regeringen løftet den kommunale velfærd, og det vil vi også forpligte os til at gøre fremover, sagde Astrid Krag.

Hvis der står minus foran, er det beløbet, kommunen skal aflevere mere årligt. Hvis der omvendt står plus foran beløbet, er det beløbet, kommunen yderligere modtager årligt.
Hvis der står minus foran, er det beløbet, kommunen skal aflevere mere årligt. Hvis der omvendt står plus foran beløbet, er det beløbet, kommunen yderligere modtager årligt.
Foto: TV 2 Lorry - grafik

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik