100 dræbt i kampe i Københavns brokvarterer

I dag er det 70 år siden, at København eksploderede i et blodigt oprør mod den tyske besættelsesmagt. Opstanden i 1944 er kendt som Folkestrejken og resulterede i godt 100 døde og 600-700 sårede. I en ny udstilling fortæller Politimuseet om de dramatiske begivenheder.

"Tyskerne satte kanoner, pansrede vogne og fly ind mod de strejkende, der havde bygget barrikader i gaderne. På dansk side var det gadekampe ført fortrinsvis med brosten, partisansøm og brandbare væsker. Fra tyskernes side blev der svaret igen med regulær krigsførsel." Det fortæller museumsleder Frederik Strand, der åbner udstillingen i dag.

Folkestrejken er ifølge museumslederen en af de vigtigste grunde til at besættelsesmagten få måneder efter valgte at internerede de danske politibetjente i koncentrationslejre i Tyskland.

"Det danske politi var meget tilbageholdende under Folkestrejken og greb ifølge tyskerne ikke nok ind. Derfor mistede besættelsesmagten tilliden til politiet. Tyskerne frygtede en allieret landgang i Danmark og var bange for at politiet i så fald ville falde dem i ryggen. Derfor blev betjentene interneret", fortæller Frederik Strand til TV2/Lorry.

Historien om de højdramatiske dage bliver på Politimuseet fortalt med unikke fotos, filmklip og genstande fra opstanden. Udstillingen har særligt fokus på Nørrebro, hvor nogle af de voldsomste kampe stod på og flest mennesker blev dræbt.

Se mere i vores udsendelse kl. 19.30.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere