100 års homohistorie: Fra straf og skam til moderne regnbuefamilier

I serien Regnbuen over København går vært Jobbe Pilgaard på opdagelse i homohistorien. I sidste afsnit møder han Samuel og Theodor, der har to mødre og to fædre.

Sandie Lindblad og Tommy Petersen lærte hinanden at kende da de læste sammen. Hun er lesbisk og han er bøsse. De drømte begge om at få børn en dag, og sammen med deres respektive partnere er de nu forældre til tvillingerne Samuel og Theodor.

- Andre forældre kan godt være lidt misundelige over, at der er fire, der kan træde til i tilfælde af sygdom, fortæller Søren Kragelund, der er gift med Tommy Petersen og som også er far til tvillingerne.

Jobbe Pilgaard møder familien på Islands Brygge i 6. og sidste afsnit af serien Regnbuen over København, som du kan se på TV 2 Lorry kl. 19.30 i aften. Du kan også se afsnittet og hele serien her allerede nu. 

I serien er Jobbe Pilgaard på en lang rejse tilbage i historien. Fra dengang homoseksualitet var strafbart og forbundet med stor skam. Over 60'erne, hvor en såkaldt onanipatrulje jagtede bøsser på offentlige toiletter. Gennem 70’ernes oprør og kvindekamp til 80’erne, hvor HIV og AIDS hærgede - og til nu hvor børn kan have flere mødre og fædre.

I sidste afsnit besøger vært Jobbe Pilgaard, udover regnbuefamilien, også Café Aura hos LGBT Danmark. Her mødes unge med forskellige normer for køn og seksuel orientering. Her behøver de ikke at føle sig anderledes, men kan møde andre, der ligner dem selv. En af dem er gymnasieelev Marc Petersen.

- Jeg bryder lidt med kønsnormerne. Jeg går med make up, som drenge normalt ikke gør. Bare den korte tid jeg har været her, siden marts måned, har jeg fået rigtig gode venner, som man kan snakke med alt om. Det kunne jeg ikke finde i den lille by, jeg kommer fra, fortæller han.

At homosekseulle og andre fra LGBTQ-miljøet i dag kan mødes frit og fordomsfrit har ikke altid ligget lige for. I vores webdok Regnbuen over København, som vi har lavet i forbindelse med tv-serien, kan du læse mere indgående om Københavns homohistorie. I webdokken kan du læse om nogle af dem, der betalte prisen for et åbent samfund og ikke mindst om, hvordan Danmark blev foregangsland for homoseksuelles rettigheder.

Se første afsnit af Regnbuen over København nedenfor eller find hele serien og webdokken her.

 

 

 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Kolde skoler Tinerhøj

playUnder 15 grader i gymnastiksal: "Der skal man trække en streg," siger lærer

Fransiska ryger

playFransiska var tidligere anbragt og så frem til "magisk tid" - men så blev hun hjemløs

Lokale kræfter sætter solcelledrevet julebelysning op i Søborg Hovedgade

Lokale redder julehyggen med alternativ julebelysning

20220906-131648-L-1920x1280we

playVarmeselskab gør status: Så meget har københavnerne sparet på varmen i efteråret


Lorryland


Forsiden lige nu

Se flere