Pas på pindsvinene - det vrimler usædvanligt med de små dyr

Dyrenes Beskyttelse modtager mange opkald fra folk, der bekymrer sig om de mange pindsvin i naturen. Mildt efterår betyder, at de små dyr endnu ikke er gået i hi.

Hvis du har set et lille pindsvin trisse rundt i baghaven eller i skovbrynet, og undret dig over, at de stadig er at se i naturen i november, så skal du ikke bekymre dig. 

Hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral får de lige nu mange opkald fra bekymrede personer, som har set flere pindsvin på den her årstid.

Selvom det er usædvanligt, at man stadig kan se pindsvin rundt omkring i naturen, så er det ikke noget galt. Det har simpelthen bare været så varmt et efterår indtil nu, at de små dyr stadig ikke er gået i hi.

De kan nemlig stadig finde føde i naturen, fordi orme, snegle og biller, som de lever af, heller ikke er gået i hi.

Og det milde efterår er faktisk en fordel for de helt unge pindsvin, der skal klare deres første vinter. Det milde efterår betyder, at pindsvinene kan øge deres vægt til vinterperioden. 

- De unge pindsvin er mest aktive i de mørke timer, men kan, især her hvor det trods alt bliver koldere, tage dagen i brug, fordi de lunere dagstemperaturer kan betyde flere aktive byttedyr, siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. 

Lad haveaffald være og giv en vinterrede til et pindsvin

Visne blade og andet henfaldet plantemateriale i haven er godt for pindsvinene. Både fordi de dyr, som pindsvinene spiser, gemmer sig i bladbunkerne, og fordi det er et godt at bygge rede i, så hvis du vil give dyrene et godt levested over vinteren, så lad det ligge. 

- Det kan fx være kvasbunker, som pindsvinene kan bygge rede i, et hulrum under brændestakken eller måske endda selv bygge et pindsvinebo. Det er vigtigt for pindsvinene, at der er flere tilgængelige redepladser, så de har noget at vælge imellem til deres første vinterrede og har steder at søge hen, hvis de føler trang til at skifte rede i løbet af vinteren, siger Michael Carlsen. 

Forstyr ikke pindsvinet

Selvom du møder et pindsvin i din have, så lad være med at forstyrre det eller løfte det op. Det kan stresse det lille dyr, som er i fuld gang med at forberede sig til vinterens kulde. Men hvis dyret tydeligt viser sygdomstegn, er det ok at tage det op. 

- Undtagelsen er selvfølgelig pindsvin, som tydeligt viser tegn på at være syge eller tilskadekomne. Pindsvin skal fx ikke ligge passivt på siden, hoste hele tiden eller have synlige sår, siger Michael Carlsen. 

Hvis man opdager et sygt eller tilskadekommet pindsvin, skal man ringe til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på 1812, mens man holder øje med, hvor pindsvinet befinder sig. Her vil man blive informeret om, hvad man skal gøre for at hjælpe det lille dyr.