Socialborgmester: Forebyggelse forhindrer ikke drab på bosteder

Antallet af voldstilfælde på bosteder er stigende, og der skal mere fokus på forebyggelse. Drabet på Lindegården viser dog, at forebyggelse ikke er nok, siger socialborgmester.

To analyser fra Socialstyrelsen peger på, at bosteder oplever en stigning i voldsepisoder, og at løsningen på problemet er forebyggelse.

Men ifølge Socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, er forebyggelse ikke nok.

- Det er meget positivt, at Social- og indenrigsminister Karen Ellemann sætter fokus på vold på bosteder. Men ingen må tro, at vi forhindrer nye drab ved at arbejde med stresshåndtering og afsætte tid til refleksionsprocesser, som rapporten anbefaler, siger socialborgmesteren.

Jesper Christensen peger på, at stadigt flere meget syge, utilregnelige og til tider direkte farlige beboere er blevet placeret på kommunale bosteder de seneste år.

Det er en uacceptabel udvikling, lyder kritikken fra borgmesteren.

- Selvfølgelig skal vi forebygge – også bedre end vi gør i dag. Men jeg vil som borgmester ikke acceptere, at ansvaret for meget syge og utilregnelige patienter lander hos medarbejderne på de kommunale bosteder. Hvis man er så syg, at man er farlig, har man brug for hjælp på psykiatrisk afdeling på et sygehus, udtaler Jesper Christensen.

Regionerne har medansvar

Foruden forebyggelse og det stigende antal af voldstilfælde på bostederne, bliver også regionernes medansvar understreget i rapporten om vold på botilbud.

Her står, at samarbejdet mellem den regionale behandlingspsykiatri og de kommunale bosteder bør styrkes, og netop et af de forslag stillede Jepser Christensen i sidste uge sammen med FOAs formand Dennis Kristensen og formanden for Sind, Knud Kristensen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FORSLAGET TIL FOLKETINGETS SOCIAL UDVALG SAMT SUNDHEDS OG PSYKIATRIUDVALGET

Sundhedsminister skal på banen

Da regionerne spiller en afgørende rolle for at forhindre vold på bosteder, mener Jesper Christensen, at Sundhedsminister Sophie Løhde har et stort ansvar.

- Det kan ikke være rigtigt, at det kun er Socialministeren, der blander sig i denne her debat. Hvis vi skal forhindre nye drab, må Sophie Løhde også snart melde sig ind i debatten og erkende, at hun har et ansvar. Jeg glæder mig til at høre hendes kommentarer til vores forslag, lyder det fra Jesper Christensen.

Antallet af retspsykiatriske patienter er tredoblet til 4.393 siden 2001. Heraf bor mange på kommunale bosteder. I samme periode er antallet af psykiatriske sengepladser skåret med 500.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Ulovlig hegn ved havn

Trodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

Lauritz Lindboe Wind overfald blurred

playS vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten

amdisenogbjørstorp

"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

20160309-162009-3-1920x1281we

Gentoftes stemmesluger tjekker ud - nu kaster de andre sig over byttet

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere