Regionsrådsmedlem vil tvinge misbrugere ud af misbrug

Regionsrådsmedlemmet Charlotte Fischer (Rad. V) vil tvinge misbrugere, der bor på bosteder for psykisk syge, i afvænning. Dårlig idé siger eksperter.

 

For godt et år siden mødte Kirsten Hansen ind på aftenvagt på det psykiatriske bosted Center Lindegården. Her oplevede, den nu tidligere ansatte, pædagog, at en stærkt beruset beboer blive voldelig mod hende som personale på stedet.

- Jeg kommer ind til ham, og han er meget meget fuld. Han har drukket rigtig meget, og han har afføring og tis over det hele, husker Kirsten Hansen, der aftaler med beboeren, at hun kommer tilbage lidt senere for at give ham et bad.

Efter hun har badet den fulde beboer ændrer situationen sig dog drastisk for pædagogen, da den mandlige beboer får fat i en stor kniv i et køkken på Center Lindegården.

- Han tager fat i den kniv, der ligger på bordet, og tager den helt op over hovedet, bliver sådan helt sort i øjnene og fråden står ud af munden på ham. Så skriger han bare "jeg slår dig ihjel, din so!", samtidig med at han er på vej ud af sin kørestol.

Under episoden når Kirsten Hansen at trække sig væk fra beboeren bag en kogeø i køkkenet og trykke på det alarmkald, som alle fra personalet har siddende tæt ved kroppen.

Efter den voldsomme oplevelse bliver Kirsten sygemeldt, og senere bliver hun fyret på grund af for meget sygefravær.

Vold i psykiatrien optræder særligt i de tilfælde, hvor patienten har en dobbeltdiagose, som det gjorde sig gældende i episoden med Kirsten Hansen.

De nyeste tal på området, der er fra Psykiatrirapporten fra 2013, viser, at mellem 30 og 50 procent af alle indlagte på psykiatriske afdelinger har et misbrugsproblem. 

Nu foreslår medlem af regionsrådet for Radikale Venstre, Charlotte Fischer, et nyt tiltag for at komme problemet til livs.

- Det kan være gennem fysisk fastholdelse, men det kan også være, at man i perioder skal sørge for, at beboeren er indendørs, siger medlem af regionsrådet for De Radikale, Charlotte Fischer, til TV 2 Lorry.

Det forslag møder dog ikke åbne arme hos Bo Christoffersen, der er forstander på bostedet Skovvænget i Ballerup. Bostedet er specialiseret i voksne borgere med sindslidelser og psykisk sårbarhed. 

Bo Christoffersen mener, at tillidsforholdet mellem beboer og ansat bygger på et, i forvejen, skrøbeligt forhold. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt at tvinge misbrugere i afvænning, siger han.

- Så kan det være rigtig vanskeligt, hvis vi tilbyder en hjælp og samtidig kan sige: "Hvis du ikke tager imod den hjælp, så tvinger dig til at tage imod den."

Også i Dansk Psykiatrisk selskab har de svært ved at se at tvangsafvænning af misbrugere skulle være vejen frem.

- Vi tror simpelthen ikke på, at vi kan kontrollere det. Det er der ikke meget, der tyder på, at man kan kontrollere misbrug på den måde ved hjælp af tvang, siger overlæge og næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab, Julie Nordgaard.

I stedet mener Dansk Psykiatrisk Selskab, at nøglen til faldende misbrug i psykiatrien kan ligge i beskæftigelse - både før, under og efter en patient har været i kontakt med det psykiatriske system.

Se hele indslaget over artiklen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik