Borgmesters folk fralægger sig ansvar for knivdrab

Socialforvaltningen i København fralægger sig ethvert ansvar for, at en medarbejder på bostedet Lindegården for to måneder siden blev knivdræbt

Det sker i en klage over påbud fra Arbejdstilsynet, som Politiken har fået aktindsigt i. Heri henviser kommunen til, at den nu afdøde medarbejder brød sikkerhedsreglerne.

Forvaltningens egen politiske chef, socialborgmester Jesper Christensen (S), udtalte ellers i sidste uge, at »det er helt forkert at begynde at spekulere i, hvad der er sket, før de officielle undersøgelser af hændelsesforløbet er færdige«.

Borgmesterens kommentar var en reaktion på, at lederen af Lindegården havde sagt, at den dræbte medarbejder brød sikkerhedsreglerne inden drabet. Han blev voldsomt upopulær for sine udsagn, der blev tolket i den retning, at han lagde ansvaret for dødsfaldet over på offeret. Borgmesteren noterede om Lindegårdens leder, at »den pågældende medarbejder beklager udtalelserne«. Umiddelbart efter udtalelserne tog lederen på ferie, og forleden blev en ny midlertidig leder præsenteret.

Men i klagen over et påbud fra Arbejdstilsynet bruger borgmesterens egne embedsmænd altså præcis de samme brud på sikkerhedsreglerne som begrundelse for, at dødsfaldet ikke kan lægges kommunen til last.

Socialborgmesteren har dermed gang i et dobbeltspil, mener medlem af Borgerrepræsentationen og socialordfører for Dansk Folkeparti, Finn Rudaizky. Han siger, at "borgmesteren har sendt Lindegårdens chef hjem på grund af hans anklager mod den afdøde".

 Men borgmesteren skriver jo nøjagtig det samme og lægger dermed også ansvaret for drabet over på den afdøde selv. Det hele er dybt urimeligt og usympatisk. Måske skulle borgmesteren nu overveje at sende sig selv hjem, siger han.

Socialborgmesteren vil ikke stille op til interview om sagen. I stedet har Jesper Christensen sendt en skriftlig kommentar, hvor han afviser kritikken:

Det tragiske drab på Lindegården i påsken var ikke Københavns Kommunes skyld, og det var heller ikke den dræbtes skyld. Det var gerningsmandens skyld, og han var alt for syg og alt for farlig til at bo på et åbent kommunalt bosted.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere