Vil du have indflydelse? Endnu en kommune indfører borgerforslag

Som noget nyt er det nu også muligt for borgerne i Lejre at komme med forslag til politikerne i kommunen.

Det findes allerede i flere kommuner her i hovedstadsområdet, og nu findes det også i Lejre: Borgerforslag til kommunalpolitikerne i kommunen.

Som noget nyt er det nu blevet muligt for borgerne at komme med forslag til kommunens lokalpolitikere, hvis de går med en god idé eller et ændringsforslag til politikerne.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Det kan handle om næsten hvad som helst. Det kan være på ældreområdet. Det kan være, hvor der skal være en cykelsti, eller det kan handle om børnepasning. Alt det, der betyder noget for livet i Lejre Kommune, siger Lejres socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen

Eneste krav til borgerne er, at de skal være over 15 år. Og så kræves det også, at mindst 650 medborgere bakker op om forslaget, før det kommer ind på politikernes bord.

- På den måde har vi faktisk udvidet demokratiet, når også unge kan komme med forslag. Det er vigtigt, at de unge også får indflydelse på Lejre Kommunes udvikling, og det åbner vi op for her, siger borgmesteren.

Det er en ordning, der har været undervejs et stykke tid. Den udspringer fra foråret, hvor idéen først blev vendt i kernevelfærdsudvalget.

- I udvalget talte vi om, hvordan vi kunne bringe borgerne tættere på det politiske liv. Det her er en god mulighed, hvor man ikke behøver vente til næste valg eller selv melde sig ind i et parti. Alle, der savner eller ønsker noget i kommunen, kan stille et forslag, siger Gert Fabrin, der er formand for Hvalsø Bylav og næstformand for kernevelfærdsudvalget. 

Både digital løsning og papir

Gert Fabrin forudser, at det kan være en udfordring at få samlet 650 underskrifter, men opfordrer alligevel alle interesserede til at forsøge.

De 650 stemmer svarer omtrent til, hvad der skal til for at få en plads i kommunalbestyrelsen.

For selv hvis ikke man får stemmer nok, vil forslaget sikkert skabe debat. Andre borgere vil interessere sig for det, og det samme vil lokalpressen. Den debat er også en vigtig styrkelse af demokratiet, siger han i pressemeddelelsen.

Og borgmesteren er enig:

- De 650 underskrifter giver en garanti for, at vi behandler sagen. Men kommer der nogen med 400-500 underskrifter, er jeg da sikker på, at det er noget, vi begynder at tale om – ikke bare i kommunalbestyrelsen, men også andre steder i kommunen. Og så er der jo større chance for, at det med tiden bliver gennemført, siger Carsten Rasmussen.

For at stille eller stemme på forslag, kan man gå ind på www.lejre.dk/politik/stil-dit-forslag-til-lokalpolitikerne. Herfra kan man også dele forslag på sociale medier og føre debatten videre der.  

Men der er også andre muligheder: På kommunens biblioteker og på borgerservice i Hvalsø ligger blanketter, som kan benyttes til formålet. Her er også postkasser, man kan lægge blanketten i.

Krav til borgerforslag i Lejre Kommune:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lauritz Lindboe Wind overfald blurred

playS vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten

amdisenogbjørstorp

"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

20160309-162009-3-1920x1281we

Gentoftes stemmesluger tjekker ud - nu kaster de andre sig over byttet

Hans Toft 2018

Går af efter 28 år som borgmester: ”Han symboliserede det kommunale Konservative”

Lejre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere