Verdensmesteren i bæredygtig chokolade kommer fra Hvalsø

Mikkel Friis-Holm er en etisk bevidst chokolademager fra Hvalsø - og har netop vundet guldmedalje ved International Chocolate Awards i Firenze.

Det er ikke første gang, at chokolademageren fra Hvalsø bliver belønnet for hans arbejde. 

Mikkel Friis-Holm har netop deltaget i det, der i folkemunde bliver kaldt verdensmesterskaberne i chokolade, hvor han for sjette år i træk hiver guldmedaljen med hjem til Danmark. 

quote Jeg har ikke skabt Friis-Holm Chokolade med en drøm om at køre en Ferrari og tjene en masse penge. Jeg har skabt det for at lave den bedste chokolade.

Mikkel Friis-Holm, chokolademager

Med hele 11forskellige priser til 10 forskellige chokolader, løb den etisk bevidste chokoladeentutiast med sejren ved International Chocolate Awards, der netop er blevet afholdt i Firenze.  

- Det er vanvittig tilfredsstillende. Jeg har ikke skabt Friis-Holm Chokolade med en drøm om at køre en Ferrari og tjene en masse penge. Jeg har skabt det for at lave den bedste chokolade, man kan lave, både når det kommer til kvalitet og etik. Så det her er selvfølgelig endnu et kæmpe skulderklap, fortæller en stolt Mikkel Friis-Holm fra Italien. 

Blandt de 11 priser er blandt andet en guldmedalje for bedste økologiske mælkechokolade.

Mikkel Friis-Holm er medstifter af organisationen Direct Cacao, der sikrer fair forhold for kakaobønder rundt i verden.
Mikkel Friis-Holm er medstifter af organisationen Direct Cacao, der sikrer fair forhold for kakaobønder rundt i verden.
Foto: Friis-Holm

Vigtigt at chokoladen altid er etisk forsvarlig

Friis-Holm Chokolade holder til i Hvalsø nær Roskilde, hvor de indtil nu har produceret al deres chokolade i baglokalerne af det lokale plejehjem.

Mikkel Friis-Holm er oprindeligt uddannet kok og det store fokus på en etisk produktion af fødevarer har altid ligget ham meget nært. 

Mikkel Friis-Holm
Mikkel Friis-Holm
Foto: Friis-Holm

Det har også været tydeligt i hans liv som chokolademager, hvor han blandt andet har været en af stifterne bag organisationen Direct Cacao, som har til formål at fremme direkte handel med kakaobønner i verden, så de på den måde, sikre en fair pris for deres bønner. 

Og det er altså en pris, der er langt højere end den, der er på børsen i New York. 

- Det er altafgørende for mig, at Friis-Holms Chokolade giver en god smag i munden, både i form af chokoladens sensoriske kvaliteter, men i lige så høj grad i forhold til, hvordan den er produceret. Ved at handle direkte med bønderne sikrer jeg den bedste kvalitet, ligesom jeg ved, at bønderne har ordentlige arbejdsforhold og ikke mister deres avance til mellemmænd, forklarer Mikkel Friis-Holm. 

Sætter standarden for ægte kvalitets chokolade

Selvom de fleste måske forbinder lande som Belgium eller Frankrig, som dem er i front på chokoladescenen, så har chokoladeproducenten i den grad markeret sig på det helt store marked.

- Hvert år kommer der flere og flere med, og niveauet stiger hele tiden. Men selv om der er flere om buddet kan vi åbenbart stadig noget, andre ikke kan, når vi fortsætter med at hive medaljer hjem, siger Mikkel Friis-Holm.

quote Vi har fået et navn, andre i branchen virkelig ser op til. Det er en stor ære, men også en sjov følelse, når man altid har været underdog.

Mikkel Friis-Holm, chokolademager

Og det er altså til stor inspiration for udlandet, der er begyndt at lære af chokolademageren fra nord, når de skal finde nøglen til at lave den bedste chokolade. Når udenlandske producenter besøger produktionen i Hvalsø, så er det begyndt at købe inspirations-chokolade med hjem. 

- Vi har fået et navn, andre i branchen virkelig ser op til. Det er en stor ære, men også en sjov følelse, når man altid har været underdog, fortæller Mikkel Friis-Holm. 

Her er de prisvindende chokolader fra Friis-Holm Chokolade

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Livsstil

ipiccy_image

playRod i skabe og skuffer? Her er oprydningsekspertens bedste råd

Latterguru

playHos latterguruen Thomas må vi grine af det meste: "Vi har brug for at være mere crazy"

Flydendeparcelhus (1)

playChristian bor i et flydende parcelhus med vinkælder og legeplads

SLOW COVER FB1

playFik succes under nedlukning: Kan ler få os til at elske vores rynker?

Lejre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere