Tobias' gravsten er fundet igen: Har været udsat for hærværk

Facebook-opslag og massiv omtale gav pote, da en sjålet gravsten blev fundet igen på Kirke Saaby kirkegård.

En blanding af chok, fortvivlelse og sorg er blevet vendt til en vis grad af lettelse hos en familie i Kirke Saaby i Lejre Kommune. I 2018 mistede de deres otte måneder gamle søn Tobias, da han fik meningitis, og da Pernille Sofia Glyngø i starten af september ville besøge sin søns grav, opdagede hun til sin bestyrtelse, at gravstenen på sønnens gravsted var væk. Stjålet.

Men nu er den dukket op igen.

- Jeg er glad for at den er kommet tilbage, for den betyder vildt meget for os, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Da hun opdagede den manglende gravsten, skrev Pernille Sofia Glyngø om det på flere lokale Facebook-grupper, og vi omtalte sagen her på TV 2 Lorry. Graveren på kirkegården havde ikke oplevet tilsvarende problemer på andre gravsteder, og politiet blev orienteret om sagen.

- Og der var faktisk mange, der hjalp med at lede efter stenen, fortæller hun.

Eftersøgningerne gav ikke resultat, men pludselig ringede Pernilles telefon.

Stenen er ikke uskadt

- Det var en fra mine drenges mødregruppe, der fortalte, at hendes mor havde set stenen. Nu stod den ved indersiden af en af de tre låger, der er til kirkegården. Jeg er sikker på, at den ikke har stået der hele tiden, for jeg har jo selv ledt der og der kommer jo løbende mennesker på den del af kirkegården også, fortæller hun.

For desværre er stenen ikke uskadt.

- Nogen har brugt rensebenzin og fjernet lakken for at nå ned til Tobias´ data, som er fjernet. Årstallet for hans død og hans fødsel er slebet væk. Nu skal vi finde ud af, om det kan repareres, siger hun.

quote Årstallet for hans død og hans fødsel er slebet væk. Nu skal vi finde ud af, om det kan repareres.

Pernille Sofia Glyngø, Tobias´mor

Da Pernille Sofia Glyngø kom med sin efterlysning af stenen understregede hun, at hun ikke var ude efter, at nogen skulle straffes for tyveriet - hun ønskede bare, at stenen kom tilbage.

Imens var der flere Facebook-brugere, der tilbød at donere en ny sten - men vigtigst er det, at den oprindelige sten er kommet tilbage.

Da TV 2 Lorry talte med hende efter tyveriet, sagde hun:

- At nogen finder det okay at fjerne så symbolsk og privat en ting fra en kirkegård, det overrasker mig. Man har en forventning om, at sådan noget ikke sker ved en kirke. At man kan få lov til at ligge begravet i fred og ro. Men for os, der har mistet et barn, er stenen altså et symbol på det barn, der gik bort alt for tidligt, og derfor er det lidt ekstra sårbart, siger Pernille Sofia Glyngø. I dag tilføjer hun:

quote At nogen finder det okay at fjerne så symbolsk og privat en ting fra en kirkegård, det overrasker mig.

Pernille Sofia Glyngø, Tobias´mor

- Vi ved ikke, om stenen kan repareres, og vi har ikke besluttet, om den skal derop igen. Vi har ikke lyst til at stå i en lignende situation igen.

Flødeboller til børnene

Og hvis stenen kan repareres, så står den altså snart igen på Tobias´ gravsted, hvor den hører til. 

Kvinden, der fandt stenen, har børn på den lokale skole.

- Der er blevet købt flødeboller som er delt ud til ungernes klasser.  For vi er glade, understreger Pernille Sofia Glyngø, der også gerne vil takke alle der på den ene eller anden måde har støttet familien i de to uger stenen har været væk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Lejre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere