Mads Pedersen fra Lejre er ny verdensmester i landevejscykling

Mads Pedersen vandt søndag karrierens største sejr. Det er første gang, at en dansker bliver verdensmester i herrernes linjeløb. 

Den danske cykelrytter Mads Pedersen blev søndag verdensmester i herrernes linjeløb.

23-årige Mads Pedersen fra Lejre var første mand til at krydse stregen efter et episk regnvejrsslag i engelske Yorkshire.

Det er første gang, at en dansker bliver verdensmester i herrernes linjeløb. 

Mads Pedersen angreb med 47 kilomter til mål og kørte op til blandt andet den tempostærke schweizer Stefan Kung. De fik siden følgeskab af stærke folk som kometen Mathieu van der Poel (Holland) og Matteo Trentin (Italien).

quote Det er enhver rytters drøm at iklæde sig den dragt, og at jeg nu kan gøre det er helt utroligt

Mads Pedersen

Det hollandske stjerneskud var forhåndsfavorit, men gik helt kold på næstsidste omgang. Til sidst skulle Mads Pedersen, Matteo Trentin og Stefan Kung spurte om sejren i målbyen Harrogate, og her viste Lejre-drengen sig altså som den bedste efter 261 kilometer i silende regn. 

 
 
Foto: TV 2

Dermed kan han frem til næste års VM i Schweiz køre i sportens måske fornemmeste trikot, regnbuetrøjen. Kun den gule trøje fra Tour de France kan måle sig med verdensmestertrøjen.

Mads Pedersen kan desuden se frem til at blive hyldet på Københavns rådhus, skriver overborgmester i København, Frank Jensen, på Twitter.

Amalie Dideriksen blev verdensmester for kvinderne i 2016.

En helt utrolig dag

Følelserne fik frit løb efter det dramatiske væddeløb.

- Det er utroligt. Vi forventede det ikke, da vi startede i morges. Men det var en helt utrolig dag, sagde Mads Pedersen i det officielle vinderinterview efter sejren.

- Det (planen, red.) var at få mig ud tidligt i finalen, og så kunne Valgren og Fuglsang komme nede bagfra. De fulgte ikke van der Poel og Trentin, da de kom op. Så handlede det om at overleve og køre spurten.

- Man skal være fokuseret hele dagen og blive foran hele dagen. Det handler om at være fokuseret i seks timer, og håbe man ikke er uheldig.

- Det er enhver rytters drøm at iklæde sig den dragt, og at jeg nu kan gøre det er helt utroligt.

Den hårdføre dansker har tidligere markeret sig med blandt andet en andenplads i Flandern Rundt i 2018, men søndagens sejr er med afstand den største i karrieren. 

Blå bog: Mads Pedersen

Forkortet rute

Årets VM-rute blev fra morgenstunden forkortet fra 280 til 261 kilomter som følge af ekstremt dårligt vejr og oversvømmede veje. 

Det blev et hårdt kørt VM, hvor blandt andet den regerende verdensmester Alejandro Valverde (Spanien) og den tidligere verdensmester Phillipe Gilbert (Belgien) måtte give op undervejs. 

Tre ud af otte danskere gennemførte løbet, og på den sidste omgang kunne Michael Valgren rykke efter den tredobbelte verdensmester Peter Sagan (Slovakiet) og rulle jublende i mål på en sjetteplads. 

Jakob Fuglsang blev nummer 12. 

 
 
Foto: Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix