Lejres borgmester om besparelser: Det kan gøre ondt

Lige nu er store dele af velfærden til forhandling i Lejre Kommune. Både busruter, ældreplejen og ungdomstilbud er til debat.

Det ser egentlig godt ud i Lejre Kommune. 

Indbyggertallet stiger, og der er flere penge til rådighed på kommunebudgettet til næste år sammenlignet med 2018.

Alligevel lægger borgmester Carsten Rasmussen (Soc.Dem.) op til, at der i de kommende budgetforhandlinger skal tages beslutninger, som kan gøre ondt. 

Borgmesteren peger blandt andet på, at behovet for penge til nye børnehaver, plejeboliger til ældre og modernisering af skoler og haller stiger. 

- I Lejre Kommune har vi jo kun de penge, vi har. Så hvis vi skal bruge flere penge på et område, er vi nødt til at skære ned på et andet, siger han i en pressemeddelelse.

- Vi er meget interesserede i alle input. De beslutninger, vi træffer nu, skal vi leve med mange år frem, og de skal også komme fremtidens generationer i Lejre Kommune til gavn, lyder det videre.

Svækket evne til at betale regningerne

Af et notat fra direktionen vedrørende de kommende års budgetter, som TV 2 Lorry har kigget i, fremgår det, at likviditeten i Lejre Kommune kan være drastisk faldende i de kommende år.

En kommunes likviditet er en betegnelse for, i hvilket omfang kommunen er i stand til at betale sine regninger.

"Denne udvikling kan altovervejende forklares med forventninger til realisering af store anlægsinvesteringer i henholdsvis 2018 og 2019", skriver kommunen. 

Videre påpeges det, at man i 2021 kan "komme under det politisk fastsatte niveau i den økonomiske politik. Likviditetsudviklingen bør således være et centralt pejlemærke i de afsluttende politiske forhandlinger."

Lang række forslag til velfærdsbesparelser

I disse dage sender Lejre Kommune budgettet for 2019-2022 i høring hos forældrebestyrelser, brugerbestyrelser og de mange andre parter, som har mulighed for at udtale sig.

Med i materialet er kataloget over mulige besparelser, som politikerne i denne tid drøfter.

TV 2 Lorry har kigget i materialet, som i alt kan hente 50 millioner kroner til kommunen.

Der er foreslået besparelser på 19,6 millioner kroner på børne- og ungeområdet. 1,2 millioner kroner på kultur- og fritidsområdet, og 16,2 millioner kroner på ældre- og sundhedsområdet. 

Besparelserne spænder vidt fra nedlæggelser af busruter og biblioteker til færre rengøringsansatte, højere egenbetaling for madordning og sårpleje samt kortere åbningstider i daginstitutionerne. 

Mulige besparelser i Lejre Kommune

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

penge skat

Gaveregn: Alle ansatte i kommune belønnes med 1000 kroner

20201019-130444-2-1920x1280we

Tidligere overborgmester Frank Jensen starter konsulentfirma

20200122-103312-A-1920x1281we

Hvem tør gå først? Partier bag forslag om at droppe valgplakater i København

20190704-114409-5-1920x1338we

Politikere vil have lattergas på forbudsliste

Lejre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere