Lejre Kommune indfører minimumsnormeringer - og forældrebetalingen fryses

Lejre Kommune sender mere pædagogisk personale ud i dagsinstitutionerne og indfører minimumsnormeringer - uden at forældrebetalingen øges i 2021.

Tre børn til én voksen i vuggestuerne og seks børn til én voksen i børnehaverne.

Senest i 2024 skal alle danske kommuner have indfaset normeringer i landets kommunale daginstitutioner, så de matcher BUPL's minimumsnormeringer.

quote Vi kan se, at vi har en sund økonomi i øjeblikket, så derfor så har vi kigget ned i kommunekassen og sagt, at vi prioriterer børnene

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Lejre Kommune

Nu slutter Lejre Kommune sig til de fortsat få kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, der har indført de nye normeringer.

Den 1. marts sender Lejre Kommune flere pædagogiske hænder ud i kommunens daginstitutioner, hvilket gør det muligt for kommunen at leve op til kravene for minimumsnormeringerne, før det oprindeligt var planen - i 2022.

- Situationen med corona gør jo, at vores daginstitutioner er ekstra pressede, og derfor kiggede forligspartierne hinanden i øjnene og sagde: Kan vi rykke det frem? Og det kan vi så, og derfor starter vi nu med minimumsnormeringer, siger borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen (S), til TV 2 Lorry.

Normeringerne indføres, uden at kommunen hæver brugerbetalingen i hele 2021.

- Forældrene skal ikke betale her i 2021 for den øgede normering. Vi kan se, at vi har en sund økonomi i øjeblikket, så derfor så har vi kigget ned i kommunekassen og sagt, at vi prioriterer børnene, så derfor tager vi pengene op af kassen og prioriterer minimumsnormeringer for de penge, vi har liggende, siger Carsten Rasmussen.

I 2022 stiger forældrebetalingen dog igen, siger borgmesteren.

I disse kommuner er der nu minimumsnormeringer

Dermed slutter Lejre sig til en kreds af kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, der også har indført de krævede minimumsnormeringer, som i december blev fremlagt af regeringen som en delaftale under finansloven.

I både Helsingør og Gladsaxe annoncerede man i efteråret, at kommunerne allerede fra 2021 ville indføre minimumsnormeringerne og dermed skaffe flere hænder til kommunernes små.

I Gladsaxe var det, som vi ser det i Lejre, også covid-19, der gav skubbet til at gennemføre normeringerne før tid. Det udtalte Trine Græse (S), borgmester i Gladsaxe Kommune.

Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør, sagde da, at pædagogernes ankomst i insitutionerne hurtigere end forventet allerede er igang med at skabe en bedre hverdag for især udsatte børn.

Også i Frederikssund har man indført minimumsnormeringerne. Det skete, da kommunen vedtog budget i 2020, hvor de udover at bruge minimumsnormerings-pengene tildelt fra Christiansborg, selv afsatte ekstra penge, så minimumsnormeringerne blev en realitet allerede i 2020.

Ligeledes mener Herlev Kommune selv at leve op til kravene - dog målt på antallet af voksne i daginstitutioner og ikke antallet af pædagoguddannede voksne.

Loven for lovbundne minimumsnormeringer træder i kraft 1. januar 2024, hvor kommunerne forpligtes til at sikre minimum én pædagogisk medarbejder til tre børn i vuggestuen og én til seks børn i børnehaven.

Aftalen omfatter alle kommunale, selvejende og private daginstitutioner samt puljeordninger.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Lejre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere