Lejre Kommune indfører minimumsnormeringer - og forældrebetalingen fryses

Lejre Kommune sender mere pædagogisk personale ud i dagsinstitutionerne og indfører minimumsnormeringer - uden at forældrebetalingen øges i 2021.

Tre børn til én voksen i vuggestuerne og seks børn til én voksen i børnehaverne.

Senest i 2024 skal alle danske kommuner have indfaset normeringer i landets kommunale daginstitutioner, så de matcher BUPL's minimumsnormeringer.

quote Vi kan se, at vi har en sund økonomi i øjeblikket, så derfor så har vi kigget ned i kommunekassen og sagt, at vi prioriterer børnene

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Lejre Kommune

Nu slutter Lejre Kommune sig til de fortsat få kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, der har indført de nye normeringer.

Den 1. marts sender Lejre Kommune flere pædagogiske hænder ud i kommunens daginstitutioner, hvilket gør det muligt for kommunen at leve op til kravene for minimumsnormeringerne, før det oprindeligt var planen - i 2022.

- Situationen med corona gør jo, at vores daginstitutioner er ekstra pressede, og derfor kiggede forligspartierne hinanden i øjnene og sagde: Kan vi rykke det frem? Og det kan vi så, og derfor starter vi nu med minimumsnormeringer, siger borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen (S), til TV 2 Lorry.

Normeringerne indføres, uden at kommunen hæver brugerbetalingen i hele 2021.

- Forældrene skal ikke betale her i 2021 for den øgede normering. Vi kan se, at vi har en sund økonomi i øjeblikket, så derfor så har vi kigget ned i kommunekassen og sagt, at vi prioriterer børnene, så derfor tager vi pengene op af kassen og prioriterer minimumsnormeringer for de penge, vi har liggende, siger Carsten Rasmussen.

I 2022 stiger forældrebetalingen dog igen, siger borgmesteren.

I disse kommuner er der nu minimumsnormeringer

Dermed slutter Lejre sig til en kreds af kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, der også har indført de krævede minimumsnormeringer, som i december blev fremlagt af regeringen som en delaftale under finansloven.

I både Helsingør og Gladsaxe annoncerede man i efteråret, at kommunerne allerede fra 2021 ville indføre minimumsnormeringerne og dermed skaffe flere hænder til kommunernes små.

I Gladsaxe var det, som vi ser det i Lejre, også covid-19, der gav skubbet til at gennemføre normeringerne før tid. Det udtalte Trine Græse (S), borgmester i Gladsaxe Kommune.

Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør, sagde da, at pædagogernes ankomst i insitutionerne hurtigere end forventet allerede er igang med at skabe en bedre hverdag for især udsatte børn.

Også i Frederikssund har man indført minimumsnormeringerne. Det skete, da kommunen vedtog budget i 2020, hvor de udover at bruge minimumsnormerings-pengene tildelt fra Christiansborg, selv afsatte ekstra penge, så minimumsnormeringerne blev en realitet allerede i 2020.

Ligeledes mener Herlev Kommune selv at leve op til kravene - dog målt på antallet af voksne i daginstitutioner og ikke antallet af pædagoguddannede voksne.

Loven for lovbundne minimumsnormeringer træder i kraft 1. januar 2024, hvor kommunerne forpligtes til at sikre minimum én pædagogisk medarbejder til tre børn i vuggestuen og én til seks børn i børnehaven.

Aftalen omfatter alle kommunale, selvejende og private daginstitutioner samt puljeordninger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik