Kommune er gået "all-in" på vild natur: Nu har sjælden gæst fundet vej

Siden 2014 har Lejre Kommune ladet havetraktoren stå og i stedet givet naturen plads. Nu kommer belønningen.

Det virker!

Så kort kan Lejre Kommune beskrive deres indsats for at fremme biodiversiteten. 

Den vilde natur har fået plads på flere af kommunens arealer, hvor man i stedet for de hyppige ture med havetraktoren har nøjedes med slå hø på arealerne en til to gange om året med en skive- eller fingerklipper.

Ifølge en pressemeddelelse fra kommunen er der dukket ikke mindre end 66 nye plantearter op, og ikke nok med det, så har de fået besøg af en af nattens sommerfugle.

Natsommerfuglene, eller natsværmerne som de også kaldes, hører også til sommerfuglene
Natsommerfuglene, eller natsværmerne som de også kaldes, hører også til sommerfuglene
Foto: Privatfoto

Det er den sjældne dagaktive natsværmer, Hønsetarm-Glansugle, der er blevet tiltrukket af de nye plantearter.

- Vi var tidligt på færde med at omlægge til naturvenlig drift i Lejre Kommune. Og nu ser vi resultaterne. Det er en fornøjelse at se de mange forskellige planter, der vrimler op af jorden, både ved grusgraven og rådhuset, lyder det begejstret fra Lejres socialdemokratiske borgmester, Carsten Rasmussen.

- Jeg har selv til gode at spotte den nye natsværmer – men måske kan jeg tage resten af kommunalbestyrelsen med ud på sommerfuglejagt i en pause under næste møde.

Hvad kan du gøre?

Lejre Kommune er en af 92 kommuner, der dyster om at blive Danmarks VILDESTE kommune. En kampagne, der er udskrevet af Miljøministeriet, og som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur.

- Om vi vinder eller ej, så ønsker vi her i Lejre Kommune at gøre en positiv og konkret forskel for de vilde arter på kommunens arealer. Naturen er et omdrejningspunkt her i kommunen, og den udgør en værdifuld ressource for os og vores borgere samt vores mange foreninger, hvor naturen danner ramme om deres aktiviteter, siger formand Ivan Mott, Udvalget for Teknik & Miljø, Lejre Kommune.

Det er ikke kun kommunerne, der opfordres til at give naturen plads. Som borger er der også mange ting, man selv kan gøre for at hjælpe naturen ud af den krise, som flere eksperter mener, den befinder sig i.

quote Det er en fornøjelse at se de mange forskellige planter, der vrimler op af jorden, både ved grusgraven og rådhuset

Carsten Rasmussen, Borgmester Lejre Kommune (A)

Et af de mere simple råd er at skrue ned for arbejdstiden i haven. Det skriver Miljøministeriet på hjemmesiden dkvild.dk. Det handler nemlig om at give naturen plads. Lad plæneklipperen stå i sommerperioden, lad ukrudtet hygge sig i det ene hjørne af haven og lad grene og kviste ligge i en bunke, så der komme liv i det.

Konkurrencen mellem de 92 kommuner om at udvikle de bedste biodiversitetsprojekter fortsætter i 2022, og den endelige vinder forventes at blive udråbt i slutningen af næste år.

Dommerpanelet består af Miljøminister Lea Wermelin og Biologi Morten DD, og vinderen får en præmie til en værdi af 1 million kroner til at gennemføre et VILDT naturprojekt i kommunen.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik