Jimmi var træt af fartdjævle - og så gjorde han noget genialt

Strategisk placerede børnecykler får hurtigtkørende bilister til at fjerne foden fra speederen

Jimmi Johannsen bor i Kirke Hyllinge og er far til tre små børn. Gang på gang har han følt enorm utryghed, når bilister på den lille vej ud for hans hus kører alt for hurtigt - og sågar sætter hjulene ind på hans matrikel, hvis der mangler plads og farten skal holdes.

- Jeg lagde mærke til at folk kørte megastærkt, og kørte ind i indkørslen for at bevare farten. Jeg har forsøgt at råbe kommunen op, men der skete ingenting, siger han til TV 2 Lorry.

Men så brugte han et smart, billigt og uhyre enkelt trick.

- Jeg satte cyklen ud - og det virker, fortæller Jimmi Johannsen, der til daglig arbejder som pædagog.

Dermed udnyttede han en frygt, mange bilister har. For de fleste kender nok devisen om at triller der en bold ud på kørebanen, kommer der oftest også et barn bagefter, og derfor flytter man foden hen på bremsen.

Rundt om i landet er mange bekymrede for hastigheden på vejene. Og sammen med Jimmi Johansen har en gruppe beboere i et område omkring Kirke Hyllinge i Lejre nu taget sagen i egen hånd: De sætter trehjulede børnecykler de steder, hvor folk kører alt for hurtigt.

quote Vi har fuld forståelse for, at bilernes fart kan skabe utryghed lokalt, og at man kan have lyst til at gøre noget lokalt, som kan minde bilisterne om, at deres for høje fart kan skabe utryghed

Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent hos Rådet for Sikker Trafik

Og man behøver ikke tænke længe over, hvorfor  det simple trick virker så godt.

- De fleste kan relatere til at man er bekymret for sit barn, og en trehjulet cykel vil med det samme skabe association til at "her færdes børn, så sænker jeg farten" siger Jeppe Gudmandsen, der er pressekonsulent hos Rådet for Sikker trafik, til TV 2 Lorry.

Flest frygter høj fart på Sjælland

I en undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik svarer 57 procent, at de bliver bekymrede for egne eller andres børn i området, når der bliver kørt for stærkt i deres lokalområde.

quote For høj hastighed øger rikoen for ulykker, hvis man for eksempel pludselig skal bremse og undvige et cyklende barn, der krydser vejen på vej til skole

Jeppe Gudmandsen

På Sjælland oplever flest, at der bliver kørt for stærkt på vejene i deres lokalområde og derfor kan Jeppe Gudmandsen sagtens forstå hvorfor beboere tager sagen i egen hånd.

- Vi har fuld forståelse for, at bilernes fart kan skabe utryghed lokalt, og at man kan have lyst til at gøre noget lokalt, som kan minde bilisterne om, at deres for høje fart kan skabe utryghed siger, Jeppe Gudmandsen og fortsætter:

- Det er vigtigt, at vi får endnu flere bilister til at respektere fartgrænserne generelt.

Og behovet for at få sænket farten på vejene er stor, ifølge en undersøgelse som er lavet til Rådet for Sikker Trafik: Hver fjerde bilist svarer i undersøgelsen at de kører 100 km/t eller mere på landeveje, hvor man må køre 80 km/t. 

- For høj hastighed øger rikoen for ulykker, hvis man for eksempel pludselig skal bremse og undvige et cyklende barn, der krydser vejen på vej til skole. Eller hvis der kommer en bil ud fra en sidevej, som tror, at bilen på landevejen kører de lovlige 80 km/t, og at man derfor kan nå at krydse vejen siger, Jeppe Gudmandsen til TV 2 Lorry.

6 ud af 10 oplever utryghed pga. for høj fart

94 procent oplever at der bliver kørt for stærkt på vejene i lokal- og nærområder.

86 procent er bekymrede og utrygge i forbindelse for høj hastighed i nærområdet

Hver 4 bilist kører 100 km/t eller mere på landeveje hvor man må køre 80 km/t

43 procent bilister  siger, at de meget ofte, ofte eller en gang i mellem kører 60 km/t eller mere når hastighedsgrænsen er 50 km/t.

16 procent af de adspurgte bilister siger, at de meget ofte, ofte eller en gang i mellem kører 70 km/t eller mere, når hastigheden er 50 km/t.

På Sjælland oplever flest at der bliver kørt for stærkt på vejene i deres lokalområde, og i Syddanmark er tallet lavest.

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Der er ifølge en undersøgelse, lavet for Rådet for Sikker Trafik, flest kvinder som bliver påvirket af for høj fart i området hvor man bor. 

Artiklen fortsætter under billedet...

 

En trehjulet cykel i midterrabatten på Hornsherredvej i Kirke Hyllinge har stor effekt på hastigheden.
En trehjulet cykel i midterrabatten på Hornsherredvej i Kirke Hyllinge har stor effekt på hastigheden.
Foto: Ejvind Krarup Jensen

Men mændene er heller ikke fri for at føle bekymringen, og Jimmi Johannsen er en af dem.  For ham er det tydeligt, at den trehjulede cykel i indkørslen har gjort en kæmpe forskel, og folk bremser mærkbart op. Og selvom der er sat et et skilt op hvorpå der står 'legende børn' er cyklen ifølge ham meget mere effektiv end skiltet.

- Det er fordi det er noget børnerelateret, som en barnevogn eller en bold som vi allesammen reagerer på når vi ser det, siger han til TV 2 Lorry.

Håber stadig på vejbump

Jimmi Johannsen håber dog stadig på, at Lejre Kommune vil komme og etablere vejbump, da det vil være med til at bringe farten yderligere ned.

Jeppe Gudmandsen fra Rådet for sikker Trafik, anbefaler også at man spørger sit lokale politi om det er muligt at få en af politiets fotovogne ud og kontrollere farten.

-Vi ved at mange borgere gør det allerede, og fordelen med fotovognen er også at man så også kan få lidt mere viden om, hvor hurtigt der reelt køres. Vi har ikke målinger på hvor effektive de trehjulede cykler er, men vi ved at farten sænkes over tid når der har været kampagner og fartkontrol i et område. Men det er positivt at der er masser som gerne vil gøre noget i deres nærområde, siger han til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik