Her vil lokale lokke storkepar til nationalpark

Ved at bygge en storkerede i den sydlige del af nationalparken Skjoldungernes Land, håber lokale borgere på, at det kan tiltrække nye storke.

Storke leverer ifølge mytologien spædbørn.  Men de bidrager også til et varieret dyreliv.   

Og efter en tidligere minister i sommer fik øje på et storkepar i en rede i Ganløse, fik Birger Eng fra Kisserup en idé om at få lokket storke til nationalparken Skjoldungernes Land i Lejre. 

Derfor skal der nu oprettes en storkerede i den sydlige del af Skjoldungernes Land. Og det er noget, der glæder Birger Eng.  

- Der har været storke i Gundsølille ved Roskilde i adskillige år, og jeg læste i en artikel, at et par unger havde slået sig ned i en rede i Ganløse. Derfor tænkte jeg, at så kan andre unger vel flytte til Kisserup, så det håber jeg, at de gør, siger Birger Eng til storkene.dk.

Ifølge formand for storkene.dk, Jess Frederiksen, er Skjoldungernes Land da også et oplagt sted for storke. 

- Der er visse dele af Skjoldungernes Land, hvor der er rigtige gode enge og vandhuller, så der er både gode muligheder for, at storken kan yngle og finde føde, siger Jess Frederiksen til TV 2 Lorry.

Håber på flere storke

Selvom man ikke fysisk kan tvinge storkene til Skjoldungeres Land, så vurderer Jess Frederiksen stadig, at chancerne for at få dem til nationalparken er gode, især fordi at man seneste år har set en stor vækst i storkebestanden.

- Selvfølgelig skal der lidt held til, når man vil flytte dyr naturligt. Nu håber vi først, at de får øje på reden, men der er efterhånden så mange storke i Danmark, så det er slet ikke usandsynligt, at der indenfor de næste to til tre år kommer ynglende storke til Lejre, siger Jess Frederiksen. 

Han håber samtidig på, at storkereden i Skjoldungernes Land kan være med til at få rejst flere reder i samme område.

Storke i Danmark

Storken er bestemt ikke nogen kræsen fugl. Den spiser frøer, snoge, fisk, insekter, snegle, mosegrise, rotter, mus, æg og fugleunger.

Normalt kommer storkene til deres ynglepladser i Danmark ved marts eller april. Nogle voksne storke bliver i Danmark helt til oktober, mens storkeunger ofte trækker sydpå noget tidligere.

På TV 2 Lorry har vi tidligere skrevet om storke, der havde taget ophold på et kirketag i Sengeløse tæt på Ganløse.

Her mente Jess Frederiksen, at det var et pit-stop for dårligt vejr på vejen mod varmere lande.

Kortet viser, hvor i Danmark, der er blevet observeret i 2020.
Kortet viser, hvor i Danmark, der er blevet observeret i 2020.
Foto: Storkene.dk