Henrik er ottende generation på slægtsgård – men snart kan hans marker blive forvandlet til arresthus

Onsdag skal økonomiudvalget i Lejre tage stilling til, om en række private grunde skal udgøre kommunens bud på placeringen til et eventuelt arresthus.

I otte generationer har Henrik Hemming Pedersens familie ejet gården og de omkringliggende 48 hektar jord på Ydunsvænget i landsbyen Torkilstrup i Lejre Kommune.

Men snart kan den del af familiehistorien være fortid.

Onsdag skal økonomiudvalget nemlig tage stilling til, hvorvidt dele af Henrik Hemming Pedersen og hans naboers grunde skal udgøre Lejre Kommunes bud på en placering til et kommende arresthus, der skal erstatte de gamle og utidssvarende arresthuse, som hovedstadsområdet råder over.

- Forslaget inddrager cirka halvdelen af grunden og vil slutte omkring 100 meter fra boligen, hvor vi bor. Det vil - udover at ramme mine marker - skæmme min og også andres livsværdi at have sådan en klods i et naturfyldt område. Jeg vil ikke kunne leve med at bo sådan et sted, siger han til TV 2 Lorry og uddyber:

- Min oprigtige mening er, at det vil være en skrækkelig beslutning. Det vil ødelægge vores bolig. Det kommer tæt på, hvor vi bor nu. Jeg er ottende generation, så det er ikke bare noget, man siger er ærgerligt. Nej, der er affektionsværdi og minder, som følger med.

Arresthuset foreslås placeret lige uden for den lille landsby Torkilstrup i Lejre Kommune.
Arresthuset foreslås placeret lige uden for den lille landsby Torkilstrup i Lejre Kommune.
Foto: Kasper Stub Jørgensen/TV 2 Lorry

Han frygter ikke alene, at et eventuelt arresthus vil gå udover de minder, som han har fra sit barndomshjem, men også at det vil gå ud over ejendommen og resten af landsbyens økonomiske værdi og natur.

Orienteret med kort varsel

Derfor var det også med store følelser, at han modtog oplysninger via en besked i hans e-Boks fredag – fem dage før mødet i Økonomiudvalget:

- Det var en ordentlig mavepuster. Jeg fik et kæmpe chok, da vi læste beskeden.

- Jeg føler, at man er gået bagom ryggen på os, som ejer de jorde, hvor man har tiltænkt arresten. Det er blevet meldt ud med så kort varsel, at man ikke kan protestere mod det, siger han.

Henrik Hemming Pedersen risikerer, at hans grund bliver inddraget til et eventuelt arresthus.
Henrik Hemming Pedersen risikerer, at hans grund bliver inddraget til et eventuelt arresthus.
Foto: Privatfoto

Men selvom udmeldingen er kommet med få dages varsel, så har bysamfundet i landsbyen Torkilstrup valgt at reagere forud for mødet i Økonomiudvalget.

Grundejerforeningen og beboerne i Torkilstrup er gået sammen om at skrive et bekymringsnotat målrettet netop Økonomiudvalget i Lejre Kommune.

- Vi opfordrer derfor på det kraftigste Økonomiudvalget til at stemme nej til forslaget om placering af et områdearresthus ved Torkilstrup, for derigennem at beskytte Torkilstrup som den attraktive landsby, den er, så den får lov til at bibeholde sin landsbykarakter med stærke naturkvaliteter og naturadgang, lyder det blandt andet.

Arresterne er gamle og utidssvarende

Når Økonomiudvalget onsdag skal tage stilling til, hvorvidt dele af Torkilstrup skal være være kommunens bud på en placering til et arresthus, skyldes det, at Lejres borgmester i midten af februar modtog et brev fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Ministeren og Kriminalforsorgen er nemlig på jagt efter en grund i nærheden af København, hvor man kan bygge en ny arrest, fordi de eksisterende er for gamle og utidssvarende.

Derfor skrev ministeren tilbage i februar et brev til borgmester i Lejre, Carsten Rasmussen (S), og hans borgmester-kollegaer i de københavnske omegnskommuner Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Køge, Roskilde, Solrød og Vallensbæk.

I brevet anmoder ministeren de ni borgmestre om at bede hver sin ”forvaltning om at sende oplysninger om arealer, der kunne være egnede til formålet, til kriminalforsorgen.”.

En rundspørge, som TV 2 Lorry har foretaget, viser, at flere kommuner har svaret, at de ikke har plads til et arresthus, der lever op til de opstillede kriterier, i deres kommuner.

Det gælder Albertslund -, Ballerup -, Brøndby - Glostrup -, Køge - og Vallensbæk Kommune.

Roskilde Kommune oplyser til TV 2 Lorry, at kommunen har været dialog med ministeriet, om hvorvidt der er en egnet placering, men kan ikke oplyse yderligere på nuværende tidspunkt.

I Lejre Kommune vil det onsdag være på dagsordenen i Økonomiudvalget. Her skal udvalget beslutte ”om en mulig placering i området øst for Torkilstrup skal meldes ind til kriminalforsorgen, som muligt område til nyt områdearresthus.”

Tirsdag eftermiddag er Solrød Kommune endnu ikke vendt tilbage på TV 2 Lorrys forespørgsel. 

Sagen skal belyses yderligere

Ole Blickfeldt, der er medlem af byrådet for Dansk Folkeparti, har tirsdag ikke lagt sig fast på, hvad han vil stemme ved onsdages møde. 

- Jeg synes ikke, at sagen er belyst tydeligt nok. Jeg kan ikke forstå, at man skal bruge 25 hektar til et arresthus. Så der må jeg sige, at vi skal have sagen tilbage til Kriminalforsorgen og belyst yderlige, hvorfor man skal bruge så meget plads, siger Ole Blickfeldt til TV 2 Lorry.

Han vil dog ikke afvise, at han kommer til at stemme for forslaget, hvis det går op i en højere enhed.

- Dansk Folkeparti er ikke et parti, der er modstandere af arrethuse, men hvis det skal lykkes, så er der nogle ganske få forudsætninger. Losejerne, der har jorden, skal være tilfreds med udkommet og der skal være en stor borgerinddragelse: Man skal have de nærmeste landsbyer til at nikke til det. Hvis man kan få det til at gå op i en højere enhed, så kan vi kigge videre på det, siger han og fremhæver det som positivt, at arresthuset vil kunne skabe 200 jobs i kommunen.

TV 2 Lorry har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Lejres socialdemokratiske borgmester, Carsten Rasmussen. Han har dog ikke haft mulighed for at stille op til interview.

Det er ikke første gang, at Økonomiudvalget behandler et forslag til en placering af et arresthus. På et møde den 27. april 2021 behandlede udvalget ligeledes et forslag. Det blev dog vurderet uegnet på grund af fremtidige infrastrukturplaner, og administrationen blev derfor bedt om at finde alternative placeringer.

Når Kriminalforsorgen har modtaget oplysninger om mulige arealer, vil det - ifølge Lejre Kommune - starte en dialog med den eller de aktuelle kommuner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik