Fugleinfluenza tvinger Johannes høns under tag: "Ikke den rigtige beslutning"

Rekordstort udbrud af fugleinfluenza tvinger æggeproducenter til at holde deres høns indendørs i øjeblikket. Det er en beslutning, som Johanne Schimming er meget ked af.

På den økologisk gård, Hegnsholt, i Lejre plejer Johanne Schimmings 2.000 høns at løbe frit omkring. Det er sådan dyr skal behandles, mener hun. 

Det er dog ikke en mulighed i øjeblikket. 

For på grund af det værste udbrud af fugleinfluenza nogensinde har fødevarestyrelsen nu indført restriktioner, så fjerkræ ikke længere må være under åben himmel. 

En beslutning som Johanne Schimming mener er forkert.

- Jo, jeg er bange for at mine høns får fugleinfluenza, men jeg vil meget hellere lukke hønsene ud og tage den risiko og give dem et godt liv. 

En holdning som avlernes interesseorganisation dog ikke deler, fordi fugleinfluenza er meget smitsomt. 

Og fordi der er risiko for at udbrud i mindre hønsehold, som her på Hegnsholt,  også får konsekvenser for de store producenter i nærheden, der eksporterer store mængder fjerkræ til udlandet.

- Jeg synes bestemt, at de skal lukke deres dyr inde. Og det skal de også ifølge lovgivningen. De har ligeså stor risiko for at blive ramt, stor eller lille, lyder det fra Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef hos Danske æg, der hører under Landbrug og Fødevarer. 

Det er tredje vinter i træk, at fjerkræsavlerne skal holde deres dyr inde for at undgå smitte. Noget som Johanne Schimming er bange for får konsekvenser.

- Hvis man er vant til at komme ud hver dag og gå på grønt græs, men man så skal gå i fire måneder i et hønsehus hele dagen uden at komme ud, så bliver man meget frustreret og stresset. 

quote Det går ud over eksporten, hvis hønsene får fugleinfluenza.

Camilla Brasch Andersen, Fødevarestyrelsen

Men beslutningen er nødvendig, mener Fødevarestyrelsen

- Det går ud over eksporten, hvis hønsene får fugleinfluenza og det vil betyde, at alle de andre fjerkræsproducenter ikke kan afsætte deres varer og det kommer til at koste rigtig mange millioner af kroner, siger Camilla Brasch Andersen, der er kontorchef i Fødevarestyrelsen til TV 2 Lorry. 

Undtagelser for indelukning og overdækning:

Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er u​​ndtaget fra kravet om indelukning og overdækning.

Det gælder også for mindre farme med prydfugle for eksempel påfugle og papegøjer.

Kilde: Fødevarestyrelsen

- Hvorfor står hensynet til eksporten over dyrevelfærd?

- Der er også dyrevelfærd i at sørge for, at ens fugle ikke bliver smittet, for det er ikke nogen rar sygdom at få, slår Camilla Brasch Andersen fast. 

Fødevarestyrelsen har det seneste år aflivet 200.000 fjerkræ på grund af fugleinfluenza.

Det er altså meget nødvendigt at holde sine dyr ind, mener Fødevarestyrelsen, hvorfor så ikke bare acceptere det. Det er dog ikke noget Johanne Schimming fra Lejre er klar til.

- Der er ikke noget bevis for at dette er den rigtig strategi at holde dyr inde. Selv i store lukkede besætninger kommer der også fugleinfluenza ind. Så jeg føler mig ikke overbevist om, at det er det rigtige at proppe hønsene sammen i et lille rum for at undgå fugleinfluenza. Jeg tror, at det er meget bedre for dem, at komme ud og få noget frisk luft. 

quote Der er ikke noget bevis for at dette er den rigtig strategi at holde dyr inde.

Johanne Schimming, ægproducent

Men på Hegnsholt skal hønsene altså nu tilbringe vinteren under tag. 

Johanne Schimming håber dog, at hun i fremtiden selv kan få lov til at bestemme om hendes høns skal være ude eller inde.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik