Fredning af træer ophævet for at redde gammelt museum

To fredede træer skal fældes for at bevare et gammelt, fredet museum.

To træer skal fældes for at redde et flere hundrede år gammelt museum i Lejre. Det drejer sig om Gammel Kongsgård, der står klos op ad to fredede kastanjetræer.

Museumskoncernen ROMU har fået ophævet fredningen så museet, der også er fredet, kan bestå. Hvis træerne ikke bliver fældet, risikerer det ældgamle stuehus at styrte sammen i den ene ende.

- Det er en trist ting at skulle sætte i værk, for det er nogle store, smukke kastanjetræer, som har sat deres præg på Gammel Kongsgård i rigtig mange år, fortæller Iben Bækkelund, leder af kulturarvsafdelingen og vicedirektør i ROMU, i en pressemeddelelse.

Gammel Kongsgård er et bevaret stuehus fra en gammel fæstegård, der blev bygget i 1740.

Ødelægger huset

Træerne blev oprindelig plantet for at skabe skygge for stråtaget på Gammel Kongsgård og dermed forlænge tagets holdbarhed. Men træernes størrelse har gjort, at det skader huset. Rødderne og stammerne løfter og skubber til bygningens fundament, som giver revner i bygningen.

- På museet har vi naturligvis drøftet dilemmaet, men fældningen af træerne er desværre den eneste mulighed, hvis vi skal bevare dette vidnesbyrd om sjællandsk bondekultur for eftertiden, siger Iben Bækkelund.

Allerede nu er der tydelige sprækker i murværket, og inde i bygningen skaller puds og murværk af, så det ikke er muligt at have møbler og andet inventar stående i den ene ende af bygningen.

Når træerne er fældet, begynder arbejdet med at udbedre de skader, træerne har forvoldt i murværket. Derudover bliver der plantet nye træer på grunden i en større afstand til det snart 280 år gamle bondehus. 

Træerne bliver fældet på mandag den 28. oktober.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre_ Motocross

playLaura er danmarksmester i motocross - nu forbereder hun sig på næste svære skridt

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Lav vild mad med spiselige planter

Bjarne Reuter

Disse 10 modtager flest bibliotekspenge: Brønshøj-forfatter indtager førsteplads

20190718-201441-L-1920x1280we

Ny festival i København vil byde 30.000 gæster velkommen til sommer

Lejre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere