Kommunaldirektør fik sparket: ”Vi betragter det som en usaglig fyring”

Kommunaldirektøren i Lejre Kommune, Inger Marie Vynne, er efter ni år på posten blevet fyret.

Efter ni år som kommunaldirektør for skiftende borgmestre i Lejre Kommune, er Inger Marie Vynne blevet fyret.

Det fremgår af et referat for et møde i kommunalbestyrelsen mandag aften, hvor fyringen blev stemt igennem med stemmerne 13 mod 12.

For stemte Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, mens Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Socialdemokraterne var imod fyringen af den mangeårige kommunaldirektør, der blandt andet nåede at servicere den tidligere borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen (S).

Og han er mildest talt ikke glad for fyringen.

Kritik: Det er en usaglig fyring

- Vi betragter det som en usaglig og ubegrundet fyring. Der er god dansk tradition for, at det er embedsværket, der servicerer politikerne uafhængig af partifarven på en borgmester. Men her har vi en borgmester, der vil have en ny profil, uden borgmesteren fortæller, hvad det er for en profil. Det er jo forkert, og det bliver en politisering af kommunaldirektørens rolle, siger Carsten Rasmussen til TV 2 Lorry.

Den kritik køber borgmester, Tina Mandrup (V) dog ikke.

- Det er en personalesag, så jeg kan ikke komme det nærmere end den begrundelse, der ligger i indstillingen om behovet for en ny og anden profil, siger Tina Mandrup til TV 2 Lorry.

Borgmester undrer sig

- Derudover undrer jeg mig over Carsten Rasmussens kritik, for han har blandt andet selv udtalt sig om vigtigheden af, der er kemi mellem en kommunaldirektør og en borgmester, og at en organisation har godt af udskiftning en gang i mellem. Konkret har Carsten Rasmussen for fire år siden talt for åremålsansættelse af kommunaldirektører af 4-6 års varighed for at sikre en naturlig udskiftning, siger Tina Mandrup til TV 2 Lorry.

Men vil det så også sige, du her indikerer, der har været manglende kemi mellem dig og den nu tidligere kommunaldirektør?

- Nej, det siger jeg ikke. Og det har jeg heller ikke en kommentar til. Jeg refererer, hvad Carsten Rasmussen tidligere har udtalt, fastslår Tina Mandrup.

Fratrædelsesaftale til knap fire millioner

Med sig ud af døren fra Lejre Kommune tager den nu tidligere kommunaldirektør knap fire millioner kroner med sig i en fratrædelsesaftale, fremgår det yderligere af referatet fra mødet i kommunalbestyrelsen.

Her er der i 2022 tale om 1.065.000 kroner i løn i opsigelsesperioden, internet og et outplacementforløb, mens der er tale om 2.740.000 kroner i 2023, der dækker over løn i opsigelsesperioden, fratrædelsesgodtgørelse, syv feriedage samt 6. ferieuge for 2022 og 2023.

Dermed skal Lejre Kommune nu i gang med at finde en ny kommunaldirektør. Og det er kommunen faktisk langt fra alene om.

Stor udskiftning af kommunaldirektører efter et valg

Ofte ser man nemlig, at der er relativt stor udskiftning i landets kommunaldirektører efter et kommunalvalg.

- Når en kommune får ny borgmester, ser man også typisk en udskiftning i embedsværket. Specielt med nye kommunaldirektører, som er den nærmeste samarbejdspartner. Og har man her som ny borgmester ikke den rette kemi, så vil man typisk finde en ny, sagde politisk kommentator, Pia Allerslev til TV 2 Lorry efter seneste kommunalvalg.

Og selvom man måske kunne foranlediges til at tro, at en kommunaldirektør sidder trygt og godt i sin stilling, så er det faktisk langt fra tilfældet. 

Ifølge Altinget fik hele 44 ud af 98 kommuner i landet nemlig ny kommunaldirektør i den foregående valgperiode.

I den seneste tid har det igen været tilfældet for flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

I slutningen af marts besluttede et enigt byråd i Solrød eksempelvis, at det var tid til at finde en ny kommunaldirektør. Og per 1. juni har Mads Toftegaard haft første arbejdsdag som ny kommunaldirektør i Fredensborg Kommune. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik