Efter 75 dages transport ankommer legendarisk tank til militærmuseum

Efter en kompliceret sejltur på tværs af flere verdenshave tager Egholm Museum onsdag imod anden verdenskrig-kampvognen M4 Sherman fra 1942.

To og en halv måned er gået, siden kampvognen blev læsset på et skib i Australien, til den onsdag ankommer til museet i Hornsherred. Foto: Egholm Museum

De glæder sig som små børn på Egholm Museum i Lejre Kommune. Onsdag ankommer en længe ventet pakke, der har været undervejs i to og en halv måned.

Først med skib fra Australien til Japan. Så videre til Honolulu, Hawaii. Gennem Panamakanalen og op til Baltimore. Over Atlanten til Bremerhaven, hvor de ikke ville tage imod den. Derfor måtte den en tur til England, inden den i går kom i land i Malmø.

- Og nu er den så med blokvogn. Den er lige kørt over Øresundsbroen, og vi forventer, at den ankommer inden for en times tid, siger godsejer Ole Falck, der er indehaver af Egholm Museum på godset af samme navn, da TV 2 Lorry fanger ham på telefon onsdag formiddag.

Pakken, der ventes at ankomme onsdag ved middagstid, er mellem 20 og 25 tons tung og lavet af jern.

Læs også Godsejer med nazi-samling køber topforbryders sjældne bil

Den består af en kampvogn fra anden verdenskrig. Men ikke hvilken som helst.

- Der er nok to legendariske kampvogne fra krigen. Den ene har vi allerede – den sovjetiske T-34, som jo nok er grunden til, at vi ikke taler tysk i dag. Og den anden får vi så nu. Nu glæder vi os som små børn lillejuleaften, siger Ole Falck.

Navnet er M4 Sherman, opkaldt efter en amerikansk general for Nordstaterne under borgerkrigen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Allierede soldater ombord en M4 Sherman kører forbi Triumfbuen i dagene efter befrielsen af Paris i august 1944. Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Fra USA til Australien til Danmark

Museets kommende kampvogn blev bygget i 1942 som en af mange tusinde i den amerikanske masseoprustning. I 1943 blev den sendt til Australien sammen med to andre af samme mærke som en slags vareprøve til hæren, der dog valgte en britisk tank.

Derfor fik tanken lov at stå på en amerikansk militærbase ’down under’, inden den gjorde karriere som filmrekvisit, hvorefter den til sidst havnede på et museum i Brisbane.

- Men det var desværre nødt til at lukke. Og så fik jeg kontakt til manden, der ejede museet. Og vi blev enige om en pris, siger Ole Falck. Hvad prisen endte på, vil han dog gerne holde for sig selv. 

Der var dog et problem.

- Fordi det er krigsmateriale, er det langt fra alle skibe, der må tage den ombord. Så derfor skulle vi lede grundigt efter et skib, der måtte fragte kampvognen. Og da vi så endelig fandt det rette skib, løb vi ind i orkansæsonen, som så forsinkede det hele yderligere, siger Ole Falck.

M4 Sherman

Tanken var amerikanernes – og i høj grad de allieredes – foretrukne under verdenskrigen, ikke mindst på grund af dens pålidelighed og manøvredygtighed.

 

Det så man blandt andet ved El Alamein-slaget i Nordafrika og som spydspids i den allierede invasion i Normandiet.

 

Og så var den billig at producere. Til dato er M4 Sherman-kampvognen med omkring 50.000 eksemplarer fortsat den mest producerede kampvogn USA’s historie.

 

M4 Sherman blev i øvrigt også nogle af Danmarks første kampvogne, da hæren i 1952 tog imod otte styks.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Den allierede kampvogn føjes til anden verdenskrigssamlingen på Egholm Museum, der også tæller en sovjetisk T-34 og denne Mercedes Benz Cabriolet, der tilhørte naziforbryderen Reinhard Heydrich. Foto: Egholm Museum

Har været med i Spielberg-film

Den kommende museumsgenstand på Egholm Museum føjes til en stadig voksende samling af krigseffekter fra den store krig.

Men museets nye, gamle kampvogn er ikke som de andre objekter på udstilling. Den har nemlig været vist på det store lærred verden over. Tanken har således været brugt i den amerikanske Steven Spielberg-serie ’The Pacific’ fra 2010 samt krigsfilmen ’The Great Raid’ fra 2005.

Foruden Spielbergs ’The Pacific’-serie har M4 Sherman-tanken været portrætteret i adskillige film om anden verdenskrig. I Clint Eastwood-filmen ’Kellys Helte’ fra 1970 spiller kampvognen  også en stor rolle. Filmens klimaks består blandt andet af et slag mellem tre M4 Sherman-tanks og tre tyske Tiger-tanks.

Læs også Sådan trak en gymnasielærer den dansk-tyske grænse 30 år før genforeningen

Og netop sidstnævnte kampvogn er da også på ønskelisten på Egholm Museum. Et sådant eksemplar ville nemlig fuldende museets samling af anden verdenskrigs-kampvogne.

Men det bliver svært, erkender Ole Falck. Tiger-tanks er både sjældne og dyre.

- Så skal vi nok vinde den store Lotto-gevinst.

M4 Sherman-kampvognen er fast inventar på de fleste krigsmuseer i Nordfrankring. Her ses en fra Musée Guerre et Paix ved Ardennerne, hvor tanken også blev brugt. Foto: Francois Nascimbeni/AFP/Ritzau Scanpix

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?