Droppet som kandidat til Verdensarvsliste, men giver ikke op

Gl. Lejre-området ville gerne have været på verdensarvslisten med deres vikinge-arv, men det er droppet for nu.

Ved Gl. Lejre er der flere såkaldte skibssætninger, som er grav-pladser eller mindesmærker for døde fra bronzealderen, jernalderen eller vikingetiden. Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Området omkring Gl. Lejre får i denne omgang ingen plads på den danske tentativliste over UNESCO Verdensarv. Foto: Ole Malling

1 af 2

Nationalpark Skjoldungernes Land og Lejre Kommune sendte - ligesom blandt andet Dragør - tidligere på året en ansøgning om at komme på den såkaldte tentativliste til UNESCO's Verdensarvsliste. Det er den liste, som viser kandidaterne til at komme på Verdensarvslisten.

Modsat blandt andet Dragør lykkedes det dog ikke for Gl. Lejre at blive optaget.

Læs også Idylliske Dragør i spil som Danmarks svar på Akropolis

Ifølge Nationalpark Skjoldungernes Land er begrundelsen for afslaget blandt andet, at selve landsbyen Gl. Lejre, som ligger i området, ikke er velbevaret nok, og det forstyrrer det ellers fine område, som også byder på Kongehaller og vikingegrave.

Nationalparken og kommunen giver dog ikke op. De vil i stedet forsøge at komme med næste gang, der åbnes for ansøgere til den danske tentativtivliste.

Læs også Disse attraktioner er på UNESCO's verdensarvliste

Hvornår det sker, vides ikke, men sidste gang gik der otte år mellem ansøgerrunderne.

Slots- og Kulturstyrelsen nævner blandt andet plastikmaling, termovinduer med for tykke sprosser, eternittage, carporte og perlegrus som nogle af de elementer, der forstyrrer landsbyens autenticitet.

Tentativ-listen og Verdensarvslisten

Tentativlisten er første skridt til måske at komme på UNESCO's (FN's organisation for kultur, videnskab og undervisning) verdensarvsliste.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der beslutter, hvem der skal være Danmarks bud på kommende verdensarvs-nomineringer, og det er netop de bud, der udgør tentativlisten. 

Vejen fra optagelse på UNESCO's tentativliste til en konkret verdensarvsnominering kan tage flere år, og der er ikke nogen garanti for optagelse på verdensarvslisten. Hvem der bliver forfremmet fra mulig verdensarv på tentativlisten til verdensarv på Verdensarvslisten, afgøres af UNESCO's verdensarvskomité. 

Der er i øjeblikket optaget 1073 steder på verdensarvslisten, og hvert år behandler komiteen maksimalt 35 ansøgninger fra lande over hele verden.

Danmark har i skrivende stund 7 steder på listen, og erfaringerne viser, at verdensarv nyder stor interesse for kulturturister fra hele verden.

Kilde: Dragør Kommune og Kulturministeriets hjemmeside
 

Om perlegrus, eternittage og platikmaling skal fjernes op til næste ansøgningsrunde, eller om de vil satse på, at Slots- og Kulturstyrelsen næste gang gang vil se mildere på de ting, er endnu uvist.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?