Camilla og Mads inviterer bybørn på bondegård: Det er sundt at se dyr

Camilla og Mads Milian-Skovmand har startet et bondegårdsferie-koncept for børn. Gården kan besøges på normale hverdage, men børn kan også få lov til at holde ferie blandt dyrene.

Aftrykkene fra hønsefødder, klove og poter blander sig med gummiskoenes i den sne, der i øjeblikket dækker markerne på Bomgården i Lejre.

Dyrene er nemlig vant til at gå frit rundt på markarealerne.

De fleste er håndtamme.

Og så er der geden Lanselot. Han opsøger stædigt kontakt med de forbipasserende og logrer med halen, når indsatsen kaster opmærksomhed af sig.

quote Vi prøver at give dyrene et så naturligt liv som muligt for at vise børn, at deres mad har været levende.

Camilla Milian-Skovmand

- Vi prøver at give dyrene et så naturligt liv som muligt for at vise børn, at deres mad har været levende. Og det kræver altså, at vi behandler dyrene på en bestemt måde; når vi behandler dyrene godt, så får vi også noget godt ud af dem, fortæller Camilla Milian-Skovmand.

På Bomgården kan børn både hilse på grise, køer, høns, geder og heste.
På Bomgården kan børn både hilse på grise, køer, høns, geder og heste.

Dyr er ikke kun noget, der er i kølediske

Camilla Milian-Skovmand og hendes mand ejer sammen Bomgården.

De købte og totalrenoverede den i 2019 for at børn – primært fra skoler og institutioner – kunne komme på besøg og opleve livet på en økologisk bondegård. Og lære om den mad, de spiser, fra jord til bord.

quote Vi har børn på besøg, der aldrig før har været så tæt på dyrene, som de får lov til at være her

Camilla Milian-Skovmand

- Vi har børn på besøg, der aldrig før har været så tæt på dyrene, som de får lov til at være her. Og som kun kender til dyr og landbrug fra det, de ser i fjernsynet eller i køledisken, fortæller Camilla Milian-Skovmand.

- Når man ser, hvor stolte og glade børnene bliver for det, de lærer … så bliver jeg utroligt glad for at få lov til at vise børnene, hvad det vil sige at have en økologisk gård og et godt dyreliv.

Sequence 01.00_00_24_03.Still003

De mange besøg satte coronapandemien imidlertid en effektiv stopper for, da skolerne – sammen med resten af samfundet – lukkede ned i foråret.

Bonderøvsferie giver selvtillid

I juni bebudede regeringen med den såkaldte sommerpakke, at sommerferieaktiviteter i en coronatid var endnu mere afgørende end normalt; isolerede børn manglede simpelthen det fællesskab, corona havde taget fra dem.

Og det gav Camilla og Mads Milian-Skovmand idéen til at starte en sommerlejr, hvor børn, der sad isolerede i lejligheder rundt omkring i landet, kunne komme på bondegårdsferie.

Mads og Camilla Milian-Skovmand fodrer hver dag gårdens dyr. Lige netop køerne har det taget et halvt år at gøre tamme.
Mads og Camilla Milian-Skovmand fodrer hver dag gårdens dyr. Lige netop køerne har det taget et halvt år at gøre tamme.

- Vi elsker at formidle til børn og have liv og glade dage på gården. Så vi tænkte, at vi sagtens kan håndtere 15 børn på en uge, fortæller 30-årige Mads Milian-Skovmand.

quote Når de bliver hentet igen, fortæller de stolt om de ting, de har gjort, som de ikke troede, de kunne.

Camilla Milian-Skovmand

På den uge, bondegårdsferien varer, er børnene med til at fodre dyrene, grave kartofler op og være med, når der skal slagtes dyr og tilberedes mad.

- Når børnene kommer herud og finder ud af, at dyrene er levende og kræver nogle bestemte ting … og de får lov til at gøre det, så bliver de utroligt stolte, fortæller den nyslåede landkvinde.

- Når de bliver hentet igen, fortæller de stolt om de ting, de har gjort, som de ikke troede, de kunne. Det giver dem en kæmpe selvtillid og stolthed.

Bonderøvsferie på Bomgården

Camilla og Mads Milian-Skovmand regner med at slå dørene op for bondegårdsferie i juli 2020 - naturligvis med forbehold for - og under hensynstagen til coronarestriktionerne. 

Årets sommerlejr bliver afholdt i ugerne 27, 28 og 29 og er for børn og unge i alderen 8 - 15 år.

Opholdet starter søndag kl. 10.00 og slutter fredag kl. 12.00.

I løbet af ugen vil børnene komme helt tæt på dyrene og livet på en økologisk bondegård.

Læs mere her.

Fra beton og etagebyggeri til frisk luft og natur

Selv er ægteparret vokset op i Brøndby. De kommer begge fra lejligheder i beton og etager.

Og det lå bestemt ikke i kortene, at de to nogensinde skulle forlade Vestegnen.

Når man er født på Vestegnen, så bliver man nemlig på Vestegnen, som Camilla Milian-Skovmand konstaterer med et glimt i øjet.

Sequence 01.00_02_14_18.Still008

Men da parret fik deres første barn, ændrede deres prioriteter sig. De ønskede at give deres børn den friske luft og natur, de ikke selv havde som børn.

- Vi har kunnet mærke, hvor meget vores børn er blomstret op af at komme ud på landet, fortæller hun.

- Og det er noget af det, vi gerne vil give videre til andre børn, som kommer og besøger os.

Corona bringer os tættere på det, vi spiser

Tendensen til at rykke tættere på, hvor vores mad kommer fra, er langt fra ny.

Men en ny undersøgelse viser, at coronanedlukningen satte fuld fart på den udvikling.

Flere af os købte nemlig grøntkasser fra trængte jordbrugere, tog på gårdbesøg, plukkede selv og tog i det hele taget de langsomme madværdier til os.

Sequence 01.00_02_39_20.Still009

Der er tale om en måling, som vidensorganisationen Madkulturen netop har udgivet, hvor de undersøger danskernes mad- og måltidsvaner under coronanedlukningen af Danmark i 2020.

Undersøgelsen viser, at folk i hovedstaden i højere grad end resten af landet har ændret deres madvaner. Således svarer næsten halvdelen – 44 procent – af folk i Storkøbenhavn, at de har brugt mere tid på madlavning end normalt.

Noget af det, Camilla Milian-Skovmand nyder er at se, er, hvor stolte børnene bliver, når de har været på gården. Her er det 10-årige Alexander, der fodrer kaniner.
Noget af det, Camilla Milian-Skovmand nyder er at se, er, hvor stolte børnene bliver, når de har været på gården. Her er det 10-årige Alexander, der fodrer kaniner.

Madkultur i en krisetid

Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsorganisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der arbejder for at styrke madkulturen i Danmark gennem almennyttige og kommercielle projekter.

Organisationen står bag rapporten 'Madkultur i en krisetid' - en befolkningsundersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner, der ser nærmere på, hvad danskernes selv vurderer, at nedlukningen har betydet for deres mad- og måltidsvaner. 

Du finder rapporten her.

Det drejer sig især om de unge kvinder i alderen 18 til 25 år, ligesom børnefamilierne oftere involverer børnene i madlavning og hjemmebag.

I tillæg tænker danskerne mere over bæredygtighed, når aftensmåltidet er hjemmelavet. I 41 procent af de hjemmelavede aftensmåltider er der tænkt over bæredygtighed i meget høj, høj eller nogen grad.

quote Vi er i fuld gang med at forberede sommerlejren, og vi glæder os til forhåbentligt at byde en masse børn velkomne på gården.

Mads Milian-Skovmand

Betydningen af, at råvarer er lokalt produceret, er steget, mens betydningen af, at fødevarerne har et lavere CO2-aftryk, er faldet en lille smule.

På besøgsgården i Lejre har Camilla og Mads Milian-Skovmand da også oplevet en stor interesse for besøg på Bomgården, ligesom de første tilmeldinger til bondegårdsferierne i 2021 allerede er tikket ind.

- Vi er i fuld gang med at forberede sommerlejren, og vi glæder os til forhåbentligt at byde en masse børn velkomne på gården. Det er så godt for liv og sjæl, smiler Mads Milian-Skovmand.

Du kan møde Camilla og Mads i videoen i toppen af artiklen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik