Borgmester efter udligningsudspil: "Vi kommer til at hæve skatten"

Den socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen fra Lejre Kommune er stærkt foruroliget, efter hans eget parti torsdag har fremlagt et udspil til udligningsreformen.

Torsdag præsenterede social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og fungerende finansminister Morten Bødskov (S) regeringens udspil til en ny udligningsreform.

På de store linjer peger ministrene og regeringen på, at der skal fordeles flere midler fra Østdanmark til Vestdanmark.

Blandt de kommuner, der rammes hårdest i regeringens udspil, er Lejre Kommune.

Og selvom borgmester Carsten Rasmussen selv er socialdemokrat, har han ikke meget tilovers for det udspil, hans kollegaer fra Christiansborg nu er kommet med.

- Jeg synes, det er ret horribelt. Vi mangler i forvejen penge til velfærden i Lejre Kommune. I kraft af udligningssystemet har vi allerede nu færre penge til velfærd, siger Carsten Rasmussen.

Lejre udligner allerede meget

Ifølge ham er Lejre Kommune allerede nu presset på kernevelfærden - og en af de store årsager til det er, at kommunen bidrager meget til den nuværende udligningsreform.

Lejre Kommune afgiver 208.944.000 kroner i udligning i 2020. Det svarer til 7.523 kroner per indbygger.

Men hvis dagens udspil bliver vedtaget, kan Lejre Kommune se frem til at skulle give endnu flere penge til udligningen. Og det bekymrer borgmesteren.

- Hvis vi skal finde flere penge, så er der kun en løsning her, og det er at sætte skatten op.

- Men at sætte skatten op er jo bare en skrue uden ende. Og jeg vil bare sige, at vores kommuneskat ikke er lav. Den er er højere end Kalundborgs, som skal have en helt masse penge. Men de kunne vel starte med at sætte deres skatteprocent op til vores, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

Store konsekvenser for kernevelfærden

Hvis udspillet bliver vedtaget og Lejre Kommune ikke hæver skatten, vil det få alvorlige konsekvenser, lyder hans spådom.

- Der vil ikke ske noget på børneområdet, for der kommer en lov om minimumsnormeringer. Så vi må tage penge fra de ældre og folkeskolen. Og så kigger vi hele vejen rundt. Det gør vi hele tiden, siger Carsten Rasmussen og tilføjer:

- Vi er også en landkommune med et stort areal, som vi skal dække. Vi har mange veje og store udgifter med det. En masse udgifter til offentlig transport også. Det vil være en væsentlig forringelse af kernevelfærdsområderne.

I kortet herunder kan du se, om reformudspillet vil give din kommune flere eller færre penge:

Reformvirkningerne er opgjort i procent af kommunens beskatningsgrundlag. Mørkeblå kommuner modtager mest, mens røde kommuner er dem, som bidrager mest. Kilde: Social- og Indenrigsministeriet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik