Bofællesskaber breder sig som ringe i vandet

Det næste års tid bor Mette Nielsen og Jan Møller i en campingvogn, mens de bygger på deres store drøm - en bæredygtig dome, som skal danne den fremtidige ramme for familien i bofællesskabet Frikøbing ved Hvalsø.

De senere år har tanken gradvist vokset sig større hos Mette Nielsen og Jan Møller, som begge er i fyrrerne.

- Det er svært med hele den her bæredygtighedstanke, når man bor i et parcelhus. Man kan sagtens sortere affald og købe økologisk og sådan nogle ting. Men at bringe det videre derfra, det synes vi, var svært. Og når man nu er tyve familier, som allesammen synes, det er spændende - så kan man bringe det lidt videre end bare affaldssortering, ikk´?, siger Mette Nielsen, mens hun viser rundt i Bofællesskabet Frikøbing, som ligger naturskønt ved Hvalsø i Lejre Kommune.

Mette Nielsen og Jan Møller er i gang med at bygge deres kommende hjem - en dome, hvor delene bliver skibet afsted fra Berkeley i Californien.
Mette Nielsen og Jan Møller er i gang med at bygge deres kommende hjem - en dome, hvor delene bliver skibet afsted fra Berkeley i Californien.
Foto: Henrik Modler - TV 2 Lorry

Bofællesskabet består af huse i alskens afskygninger, mange af dem selvbyggede. Der er pilerensningsanlæg og kæmpe fælleshus på vej. Med fællesspisning og rammer for en lang række aktiviteter for bofællesskabets beboere.

- Man har noget af det her nærvær med andre mennesker. Man snakker meget sammen og er fælles om en lang række ting. Man mødes og får en kop øl efter fyraften på en anden måde, end man ville gøre det på en villavej, siger Jan Møller, som efter eget udsagen vægter fællesskabet rigtig, rigtig højt.

Og bofællesskaberne vokser fortsat i popularitet. Bofællesskaber forstået på den måde, at hver enkelt husstand har sine egne arealer med privat køkken og bad, og derudover har fællesarealer, mulighed for fællesspisning og en række andre ting til fælles.

quote - Man har noget af det her nærvær med andre mennesker. Man snakker meget sammen og er fælles om en lang række ting. Man mødes og får en kop øl efter fyraften på en anden måde, end man ville gøre det på en villavej.

Jan Møller, Bofællesskabet Frikøbing

- Selve området er bilfri zone, så de små børn kan løbe frit rundt og lege, siger Mette Nielsen begejstret.

Det næste års tid er en campingvogn på byggepladsen rammen for familiens liv.
Det næste års tid er en campingvogn på byggepladsen rammen for familiens liv.
Foto: Henrik Modler - TV 2 Lorry

Hun erkender dog, at parrets respektive børn var en anelse forbeholdne over udsigten til at skulle bo i bofællesskab.

- De var mere sådan lidt forsigtige omkring - hvad var nu det her. Fordi de har jo også været med rundt og kigge på mulige bofællesskaber, inden vi fandt det her. Og det her med muldtoiletter og sådan noget, det har de haft det lidt stramt med. Da de så kom ud og fik set husene, sage de arh - de er jo forholdsvis normale. Der kunne de godt se sig selv her. Så flippet var det ikke, siger Mette Nielsen med et stort grin.

Det er kun enkelte kommuner i Lorryland, som har overblik over eksisterende bofællesskaber og bofællesskaber på vej, men i samarbejde med bofællesskab.dk har vi lavet nedenstående liste over nye og kommende bofællesskaber.

Nye og kommende bofællesskaber i Lorryland

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Livsstil

20190829-200828-L-1920x1277we

DHL Stafetten vender tilbage og kan fejre 40-års jubilæum i København

UDS Zero Waste

Døgg smider sjældent noget i skraldespanden - sådan gør hun

Gribskov Går Sammen 2_PM

Jorden rundt på 80 dage - i Gribskov!

20200624-170334-L-1920x1280we

Nu er det forbudt igen: Her risikerer hundeejere at få bøder

Lejre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere