Slot lyser op i mørket med nyt tiltag efter hårdt corona-år

Det er første gang i parkens historie, at man forsøger sig med det nye projekt, men man håber, det kan blive en årlig tradition.

Ligesom for mange andre kulturinstitutioner har corona medført en svær tid for Ledreborg Slotspark, hvor flere traditionelle begivenheder har været aflyst.

Men en verdensomspændende pandemi skal ikke forhindre gæster i at besøge parken. Derfor har man seks aftener i november besluttet at indføre et nyt tiltag.

Her udvider Ledreborg Slotspark åbningstiderne og belyser parken til en frisk gåtur.

- Det har været en drøm i de sidste 20 år at belyse barokparken og slottet. 2020 har også været et hårdt år for Ledreborg, fordi både Livsstilsdage og Slotskoncerten er blevet aflyst på grund af corona, siger John Munro i en pressemeddelelse.

I lyset af de to store aflyste begivenheder i parken, glæder godsejeren sig derfor til at kunne give besøgende en aften gåtur i barokparken og opleve efterårets mørke i et andet lys.

Projektet er støttet via en filantriopisk støtte af fonden Realdania. Det er første gang, Ledreborg belyser parken, og man håber, at det kan blive en årlig tradition i de mørke aftener.

quote Det har været en drøm i de sidste 20 år at belyse barokparken og slottet.

John Munro, Godsejer Ledreborg Slot

Ledreborg Slotspark tænder lyset om aftenen kl. 17.00 – 21.00 den 7. og 8 november og den 12. 13. 14. og 15. november.

Gæster bedes holde passende afstand og vise hensyn. Hvis man er syg eller har symptomer, beders man at blive hjemme.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Ole Malling

Drømmer om hele parken

Eventmanager hos Ledreborg, Birgitte Hald Hvidberg, fortæller at på nuværende tidspunkt er ved at lægge sidste hånd på de mange Lysinstallationer som i alt kommer til at tælle mellem 20 og 25 opsætninger.

Hun forklarer ligeledes, at årsagen til, at det først er blevet muligt med en oplysning af parken nu, på trods af en mangeårig drøm fra godsejeren, skyldes, at det er en forholdvis høj omkostningat lyse parken op.

- Man har prøvet med flere forskellige samarbejdspartnere. Det, vi laver nu, er heller ikke det ultimative, men det er hvert fald en del af parken, så man får et billede af, hvordan det kunne være. Men man kunne sagtens drømme om at bruge hele parken, siger Birgitte Hald Hvidberg til TV 2 Lorry.

Helt præcist er det bunden af parken, hvor der er spejlbassin og barokanlæg, man lyser op.

- Men der er jo rigtig mange øvrige områder, som er enormt smukke, der ikke bliver lyst op, siger Birgitte Hald Hvidberg.

Økonomisk grundlag revet væk

Det nye tiltag får ikke nogen betydning for coronarestriktioner i forhold til forsamlingsforbud, da der ikke er tale om et event men bare en udvidet åbningstid. Og parker - hvert faldt ikke lige Ledreborg Slotspark - høre ikke under de nværende restriktionerne.

- Vi har bare lys i parken efter mørkets frembrud, og håber, at folk vil se parken på en anden   måde. Normalt lukker vi jo klokken 17. Men man skal jo stadig holde afstand, selvom vi der rigtig god plads, siger Birgitte Hald Hvidberg.

Coronakrisen har været hård for Ledreborg Slot, der som nævnt har været nødsaget til at aflyse både de såkaldte Livsstilsdage og Slotskoncerten, som tiltrækker henholdsvis 20.000 og 12.000 gæster. Oven i de store er dog også mange mindre events med omkring 200-300 gæster, som er blevet aflyst.

- Det har været forfærdligt omkostningsfuldt. Næsten hele det økonomiske grundlag er blevet revet væk under os. Så det har været rigtig alvorligt, siger Birgitte Hald Hvidberg.

 
 
Foto: Ole Malling

Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget