Valgvideo får kritik: "Giver associationer til bandekrig"

Kommunen har fået produktionshøjskole til at lave en video, der skal få flere unge til at stemme. Det er der kommet et noget alternativt bidrag ud af.

Sprogbruget er ikke for sarte sjæle i en ny musikvideo, som Produktionshøjskolen i Brøndby har lavet på vegne af kommunen.

Her optræder en fiktiv borgmesterfigur som en pistolsvingende og guldkædebærende gangsterrapper, der truer de unge til at gå i stemmeboksen til kommunalvalget den 21. november.

- Stem, din so. Stem din fucking ho, lyder budskabet i videoen, som Brøndby Kommune har delt på sin Facebook-side.

Selvom videoen bærer præg af en vis portion humor og ironi, så er det dog langtfra alle, der finder den lige morsom.

Flere kommunalpolitikere finder det kritisabelt, at budskabet om, at man skal huske stemme, bliver pakket ind i symboler, som politikerne associerer med den verserende bandekonflikt.

Kritik fra V og DF

Anden viceborgmester Tom Bech Fredriksen fra Dansk Folkeparti hæfter sig blandt andet ved, at flere af personerne, som optræder i videoen, bærer elefanthuer. 

quote Det her med maskerne går over min grænse, og jeg synes, det er uheldigt, at kommunen bliver kædet sammen med den slags.

Tom Bech Fredriksen (DF), Anden viceborgmester i Brøndby Kommune.

- Jeg bryder mig ikke om, at de har masker på. Det giver associationer til bandekrigen på Nørrebro med Loyal To Familia, siger han til TV 2 Lorry.

De hårde gloser har han dog ingen indvendinger imod. 

- Selve sprogbruget er jo sådan noget frit sprog, man bruger i dag med 'fuck me' og alt det der. Så det har jeg ikke nogen holdning til. Men det her med maskerne går over min grænse, og jeg synes, det er uheldigt, at kommunen bliver kædet sammen med den slags, siger Tom Bech Fredriksen til TV 2 Lorry.

200.000 kroner skal højne valgdeltagelse

quote Jeg kan sagtens se ironien. Men set i kontekst af, at en del af debatten gennem valgkampen har handlet om bander i Brøndby Kommune – og vi har en del – så synes jeg, at forvaltningen burde have haft lidt mere selvjustits.

Mette Engelbrecht, medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre.

Det samme mener Mette Engelbrecht, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre.

- Jeg kan sagtens se ironien. Men set i kontekst af, at en del af debatten gennem valgkampen har handlet om bander i Brøndby Kommune – og vi har en del – så synes jeg, at forvaltningen burde have haft lidt mere selvjustits, siger hun til TV 2 Lorry.

Brøndby Kommune har i forbindelse med kommunalvalget afsat 200.000 kroner til at højne valgdeltagelsen, som er særligt lav blandt de unge. Ved sidste kommunalvalg var det således kun 46 procent af de unge i alderen 18-29 år, der gik i stemmeboksen.

I den forbindelse har kommunen bedt Produktionshøjskolen i Brøndby om at lave en video, som skal få de unge op ad sofaen og ned til valgstederne og sætte deres kryds. 

Tilfreds kommunikationschef

Kommunikationschef i Brøndby Kommune, Lise Hedegaard Larsen, oplyser over for TV 2 Lorry, at Produktionshøjskolen har modtaget et beløb i omegnen af 60.000 kroner til at hjælpe kommunen med at få flere unge til at stemme.

quote Vi sidder en masse 40-årige kvinder, som jo ikke ved, hvad der får de unge til at stemme. Så det må de unge selv finde ud af.

Lise Hedegaard Larsen, kommunikationschef i Brøndby kommune.

- Vi har bestilt en kampagne, som skulle laves af de unge til de unge. For vi sidder en masse 40-årige kvinder, som jo ikke ved, hvad der får de unge til at stemme. Så det må de unge selv finde ud af, siger hun til TV 2 Lorry.

Lise Hedegaard Larsen tilføjer, at hun er godt tilfreds med resultatet og på ingen måde finder indholdet problematisk.

- Det er serveret med ironi og et glimt i øjet. Og vi har gjort det fuldstændig ligesom, hvis vi havde brugt et bureau. Der er ikke noget, der får mig til at sige, at det her er over grænsen eller helt skævt i forhold til målgruppen, som jo er de unge. Og jeg synes ikke, vi skal yde censur på det, de laver. Vi har kun sat krav til, at det skulle være partineutralt, og at de ikke måtte hænge navngivne personer ud, siger Lise Hedegaard Larsen.

V kritiserer Produktionshøjskole

Venstres Mette Engelbrecht fortæller, at hun selv har været med til at bevillige pengene, som er blevet brugt til kampagnen. Hun mener dog, at Produktionshøjkskolen burde have haft lidt mere situationsfornemmelse.

- Det er et stykke bestillingsarbejde. Det er der ingen tvivl om. Jeg har selv været med til at bevillige de her penge. Og når man fra forvaltningens side vælger at sige, at der er frit spil og ikke har nogen krav, så kan man jo heller ikke komme bagefter og sige, at det ikke var det, vi ville have. Men jeg synes nok, at de voksne på produktionshøjskolen burde have haft fingeren på pulsen med, hvad der foregår. Det bærer meget præg af, at der ikke har været nogle voksne mennesker inde over det her, siger hun til TV 2 Lorry.

Skole affejer kritik

Tom Aarup Larsen, der er linjeleder på Produktionshøjskolen i Brøndby, har dog kun hovedrysten tilovers for kritikken.

- Jeg kan ikke lade være med at trække bare en lille smule på smilebåndet over, at der er nogle ældre politikere, der er forarget og læser alt muligt ind i det, som ikke har noget med det at gøre, fordi de ikke forstår det. Jeg synes, det understreger, at videoen ikke er lavet til dem, men til de unge, siger han.

quote Hvis man vil have 18-årige, der ikke interesserer sig en kæft for at stemme til at vågne bare en lille smule op, er man nødt til at bryde med voksenpolitik og lade de unge komme til orde.

Tom Aarup Larsen, linjeleder på Produktionshøjskolen i Brøndby.

Han forklarer, at rapvideoen, der er den første i en serie af fem videoer, er en parodi på, hvordan de voksne tror, man får unge til at stemme.

- I videoen sidder en flok voksne fra kommunen og gætter på, hvad der kan få de unge i stemmeboksen. Det kommer der så denne her gangsterrap-parodi ud af, som på en overdreven måde refererer til det, de unge kan lide, siger han.

Han fortæller, at eleverne på Produktionshøjskolen selv har skrevet sangen og filmet videoen, men at der bestemt har været voksne inde over projektet.

- Vi har brugt nogle måneder på at snakke det her igennem, og der har i høj grad været voksne inde over. Men udgangspunktet har været, at vi gerne ville ruske op i de unge vælgere, og derfor har vi fået de unge til at lave det. De ved, hvad der brænder igennem, og hvordan man trænger igennem internetstøjmuren. Hvis man vil have 18-årige, der ikke interesserer sig en kæft for at stemme til at vågne bare en lille smule op, er man nødt til at bryde med voksenpolitik og lade de unge komme til orde, siger han til TV 2 Lorry.

Her er teksten til sangen

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

Brøndby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere