Uforudsigelig kamp om borgmesterkæden i Dragør

Kommunalvalg i Dragør går sjældent stille for sig. Og det kommende valg kan også blive nervepirrende, da ingen af partierne har et bærende flertal.

Eik Dahl Bidstrup har været borgmester i Dragør siden 2013. Han håber at blive genvalgt ved det kommende valg.

Det er aldrig til at regne ud, hvem der bliver borgmester inden et kommunalvalg i Dragør.

Den 21. november er der igen kommunalvalg, og her skal vælgerne bestemme, hvem de mener skal styre kommunen de næste fire år.

Det er altid meget svært at forudse, hvordan valget bliver i Dragør, for ingen har et bærende flertal.

Hanne Bjørton, journalist ved Amagerbladet

- Dragør er et kluddetæppe, hvor partierne ved sidste valg kun fik en, to eller tre pladser hver i kommunalbestyrelsen. Det er altid meget svært at forudse, hvordan valget pg borgmesterposten falder ud Dragør, for ingen har et bærende flertal, siger journalist ved Amagerbladet, Hanne Bjørton, til TV 2 Lorry.

Læs også Disse tre sager afgør valget i Dragør

I 2013 troede Allan Holst, Soc. Dem., at han sad sikkert på borgmesterposten med støtte fra de Konservative og DF. Men så sprang Asger Larsen fra De Konservative fra aftalen. I stedet gik Asger Larsen sammen med Tværpolitisk Forening, Venstre og Amagerlisten for at gøre Peter Læssøe, Tværpolitisk Forening, til borgmester. 

Allan Holst er Socialdemokratiets spidskandidat. Han er 1. viceborgmester og formand for By-, Erhvervs- og Planudvalget. Han har tidligere været borgmester i kommunen.  Foto: Valgfoto

Men i sidste ende endte magten hos den nuværende borgmester Eik Bidstrup.

Firkløveret holder sammen

Han fik sin plads på tronen med støtte fra de Konservative, Socialdemokratiet og DF. Og det har vist sig at være et frugtbart venskab.

- De fire partier har holdt meget sammen, har fået gennemført ting sammen og har virket som en fast kerne. Et forsigtigt gæt er, at hvis de får flertal til det, så vil de fire partier fortsætte med at samarbejde, siger Hanne Bjørton. 

Læs også Her er der valgdebatter i Dragør Kommune

Kenneth Gøtterup er spidskandidat for Det Konservative Folkeparti og har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2010. Han er formand for Børn og Unge-udvalget. Foto: Valgfoto

Skulle det ske, er det dog ikke sikkert, at det er Eik Bidstrup, der igen ender med borgmesterkæden om halsen.

Det kunne også blive Socialdemokratiets spidskandidat Allan Holst eller de Konservatives Kenneth Gøtterup, der har henholdsvis tre og to pladser i kommunalbestyrelsen lige nu, vurderer hun.

Oppositionsparti går efter magten

Tværpolitisk Forening er lige nu det største i Dragør med fem pladser i kommunalbestyrelsen. Det skyldes, at to personer har hoppet fra henholdsvis Venstre og Amagerlisten til partiet.

Peter Læssøe er 2. viceborgmester i Dragør, og så er han Tværpolitisk Forenings spidskandidat. Foto: Valgfoto

- Tværpolitisk Forening har stået i opposition til de fire partier i en del sager. Og selvom de har flest siddende lige nu, så er det ikke sket på grundlag af antal stemmer. Så skulle de blive lige så store efter valget, så skulle det være fordi, vælgerne synes om deres modstand mod mange af flertallets sager, siger Hanne Bjørton. 

Hun vurderer, at der også er en chance for at partiets spidskandidat, Peter Læssøe, kan blive borgmester. Det ser hun især ske, hvis nye partier får en fod inden for i kommunalbestyrelsen.

Både Alternativet, SF og Radikale Venstre håber at blive stemt ind i byrådet.

Dragør er den kommune i Region Hovedstaden, hvor der er mest kamp om pladserne i kommunalbestyrelsen - og der er kun 15 sæder at udfylde. Så hver stemme er vigtig i den lille kommune, hvor intet er afgjort på forhånd.

Læs også Se kortet: Så hård er kampen om vælgerne i din kommune

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik