Udviklingshæmmede holder styr på valget i København

For første gang nogensinde får udviklingshæmmede muligheden for at holde styr på valgfesten. Det bliver i København som valgtilforordnede på Nørrebro.

Fysisk eller psykisk handicap er ingen hindring for at deltage i valgfesten d. 21 november.

I hvert fald ikke for de seks borgere, der skal være valgtilforordnede i København, nærmere bestemt på Nørre Fælled Skole på Nørrebro. Men faktisk er det første gang nogensinde, at udviklingshæmmede skal være valgtilforordnede.

- Borgere med handicap skal også spille en rolle i vores vigtige demokrati. De skal også have muligheden for at deltage og bidrage til vores demokrati, og ikke bare ved at stemme, siger Jesper Christensen (A), socialborgmester i København.

De er top professionelle

Det er socialborgmester Jesper Christensen (A) der sammen med dagtilbuddet LAVUK har fået ideen til det der i første omgang er et forsøg. 

- Vi havde et fælles ønske om at se på borgere med et handicap som en ressource. De er ikke bare nogle der har brug for hjælp, de kan og vil også gerne selv hjælpe, siger Jesper Christensen.

- De går helt enestående godt til opgaven. De er meget pligtopfyldene og helt klar over hvad deres rolle er. Selvfølgelig er det en uvant rolle, men de er top professionelle. Jeg er sikker på at det bliver en rigtig fed dag for alle involverede, siger Thomas Hinsby, leder af LAVUK.

Traditionel rekrutterer kommunen tilforordnede gennem partier og kommunalt ansatte, og med dette initiativ håber Jesper Christensen at feltet bliver bredt ud, så man også leder efter aktive medvirkende andre steder. Nu er det første og vigtigste skridt taget.

- Det er vigtigt. De vil jo rigtig gerne opleve at være en større del af den her proces og også bare det moderne fællesskab som er København, men det gavner også fællesskabet, siger Jesper Christensen.

Det betyder meget

De udviklingshæmmede i det nye valg-hold er enige om, at der venter en stor og spændende oplevelse. Og en oplevelse der stikker dybere end selve jobbet.

- Det betyder, at jeg får en stemme i demokratiet og at der endelig bliver sat fokus på, at handicappede også får lov til at være valgtilforordnede og at det ikke kun er såkaldte "normale" folk der får lov. Så det er super cool, siger Mathilde Faber Bendtsen, der er en af de nye valgtilforordnede.

Lederen af LAVUK, Thomas Hinsby glæder sig i det hele taget over den mulighed de er blevet givet.

- Det er jo netop et afsæt der gør, at den målgruppe vi har med at gøre får et større, mere aktivt medborgerskab. De har jo så meget at bidrage med og de vil rigtig gerne.

Siger Thomas Hinsby og fortsætter: 

- Nu har vi seks mennesker der træder ind i demokratiets tjeneste og det tænker jeg vil få stor indflydelse. Både i forhold til valgprocenten for vores målgruppe, men i det hele taget også til samfundets tilgang til den her gruppe mennesker, som i større grad trænger til at blive inviteret ind, siger Thomas Hinsby, leder af dagtilbuddet LAVUK.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik