Sådan vil Københavns politikere løse bandekonflikten

Bandekonflikten har hærget i København det seneste år. TV 2 Lorry har spurgt kommunalpolitikerner, hvordan de vil ændre situationen.

Et af de emner, der fylder rigtigt meget i København, er bandekonflikten, der har sit arnested på Nørrebro.

Siden 12. juni har der været 42 skudepisoder, som kan knyttes til den igangværende bandekonflikt mellem banderne Loyal To Familia og Brothas.

25 personer er blevet ramt af skud - heraf flere tilfældige personer, som ingen tilknytning har til bandemiljøerne. Lige nu er der formel våbenhvile, men den varer ikke evigt.

Københavns politikere diskuterer i en debat på TV 2 Lorry, hvordan de hver især synes, man skal løse den betændte konflikt, der skaber utryghed og har kostet menneskeliv.

Se hele debatten her:

(Artiklen fortsætter under videoen)

Her kan du se debatten om bandekonflikt med fem spidskandidater.

De unge skal væk fra gaden

Overborgmester Frank Jensen lægger vægt på at få hevet de unge væk fra det hårde miljøer: 

-  Vi skal have en fremstrakt hånd til alle de unge, der føler tiltrækning til det her barske miljø. Det er kommunens vigtige rolle. Hold dem i klubberne, i de gode skoler og i daginstitutioner, som de i øvrigt skal starte tidligere i, siger han.

Det, er SF og Radikale Venstre enige i, er en af løsningerne.

Dansk Folkeparti lægger vægt på, at man skal besøge de udsatte forældre og få en snak i højere grad, end man gør nu. 

- Og så mener jeg, at  vi skal tilbyde forældrene at komme tilbage til deres fædreland, hvis krigen er overstået. For der er masser med udenlandsk baggrund, der ikke er velfungerende i København, siger Carl-Christian Ebbesen.

Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard mener, at der skal nye metoder på bordet:

- Det har vi jo gjort i årevis, og det har ikke bragt os andet end den situation, vi står i nu. At sende flere kaffe- og kage-pædagoger ud, det kommer ikke til at gøre en forskel, siger hun.

Tre personer er dræbt af skud:

  • 31. oktober blev en 30-årig mand med tilknytning til Brothas dræbt på Tagensvej ud for Mjølnerparken.
     
  • Natten til 3. november blev en 20-årig mand skudt i bydelen Tingbjerg, hvor LTF har en fraktion.
     
  • 9. november blev en 22-årig mand dræbt ved Mjølnerparken. Han er ikke kendt fra bandemiljøet, men havde ifølge politiet bekendte i Brothas.
Kilder: DR, Ritzau.

Hun mener, at der mangler et tilbud til de hårdkogte kriminelle. Hun foreslår, at man sender dem på eksempelvis skoleskibe - gerne med hjælp fra veteraner som rollemodeller.

Legalisér hash

SF mener, at en af løsningerne på bandekonflikten er at legalisere hash: 

- Hashmarkedet er en milliardindustri. Vi skal sørge for at få brudt den økonomi, som de kæmper om. Bandepakker og hårde straffe har jo ikke virket indtil videre, siger spidskandidaten Sisse Marie Welling.

Det bakker Radikale Venstre og Socialdemokratiet op om:

- Det de rekruttere de unge med er lommepenge, så det bliver atraktivt at være i bander og ikke i vores klubber, siger han.

Det er Dansk Folkeparti ikke enig i er den rette metode: 

- Jeg tror ikke bandemedlemmer holder op, hvis man legalisere hash. Så skifter de jo bare til noget andet: Røverier, overfald, afpresning for at finansiere sig.

Venstre mener heller ikke, at det nytter noget at legalisere hash.

- Folk tæt på det her miljø fortæller os, at de kæmper om ære og territorie. Hvis ikke det er hash, så finder de hårde stoffer, våben eller beskyttelsespenge. De skal nok finde en anden måde at finansiere deres bander på, siger Cecilie Lonning-Skovgaard.

Københavns Kommune har siden 2011 bedt Christiansborg om at få lov til en forsøgsordning med legalisering af hash. Men det har de ikke fået lov til endnu.

De seneste skudepisoder i København:

Her er et overblik over banderelaterede skyderier i København siden slutningen af september.
 
  • 26. september: Politiet får anmeldelse om, at der er affyret to til tre skud på Jacob Lindbergsvej i Københavns Nordvestkvarter. Politiet finder et patronhylster, men ingen personer blev ramt.
     
  • 29. september: En civil patruljevogn bliver ramt af fem skud i Mjølnerparken, da den kører efter scooter med to mænd. Scooteren standser op, og mændene skyder mod bilen. Betjentene bliver ikke ramt. Tre mænd bliver kort efter anholdt, men løslades igen, da beviserne mod dem ikke er stærke nok til en varetægtsfængsling.
     
  • 7. oktober: En 21-årig mand bliver såret af et eller flere skud på Tomsgårdsvej i Københavns Nordvestkvarter. Han overlever. Efter skyderiet flygter to personer fra stedet i retning mod Frederiksborgvej og Tuborgvej - den ene til fod og den anden på cykel.
     
  • 24. oktober: To mænd på 22 og 24 år kommer lettere til skade, da der bliver affyret skud mod deres bil på Emdrupvej i Københavns Nordvestkvarter. De bliver bragt til Herlev Hospital i bilen.
     
  • 31. oktober: En bliver dræbt og to andre såret - heraf en alvorligt - da der bliver affyret flere skud på Tagensvej ved Mjølnerparken. Alle tre havde tilknytning til banden Brothas.
     
  • 3. november: Klokken 02.30 bliver en 20-årig mand ramt af skud, da han kommer kørende i sin bil i krydset mellem Åkandevej og Ruten. Bilen rammer en mur og vælter om på taget. Senere på dagen dør skudofferet af sine kvæstelser.
     
  • 8. november: En person bliver skudt med et enkelt skud omkring klokken 20:00. Skyderiet sker ved Folkets Park på bydelen Nørrebro. Den ramte har banderelationer. Han overlever.
     
  • 9. november: En 22-årig mand bliver dræbt og en 19-årig ramt af skud i Mjølnerparken. Den afdøde er kendt af politiet i sammenhæng med bander. Den 19-årig får ingen alvorlige skader.
Kilder: Ritzau, Københavns Politi.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik