Sådan ser klassekvotienten ud i din kommune

Der kommer flere og flere elever i klasserne i hovedstadsområdet. Her kan du få et overblik over, hvordan klassekvotienten ser ud i din kommune.

I hovedstadsområdets kommuner er der stor forskel på, hvor mange elever der er pr. folkeskoleklasse. Det viser en større analyse, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har lavet for TV 2 Regionerne.

Folkeskolelovens §17

Den såkaldte klassekvotient er gennmemsnittet af elever i klasserne. Hvis en folkeskole fx har tre 9. klasser med henholdsvis 22, 23 og 26 elever, så er der en klassekvotient på 23,7. 

I gennemsnit sidder der 22,4 elever i hver klasse i TV 2 Lorrys sendeområde, hvilket er det højeste antal i landet. 

Skolelovens loft er 28 elever pr. klasse, men ifølge Danmarks Lærerforening er den optimale størrelse på en klasse 24 elever. Flere klasser i hovedstadsområdet overgår dog Danmarks Lærerforenings anbefaling, og hele otte ud af de ti kommuner, der i hele Danmark har størst klasser, kommer fra netop Hovedstadsområdet.

Listen toppes af Dragør Kommune med 23,9 elever. Skarpt efterfulgt af Gentofte og Solrød Kommune med henholdsvis 23,5 og 23,3 elever.

Helsingør har vendt udviklingen

Siden det seneste kommunalvalg er antallet af elever vokset med 0,4 pr. klasse på tværs af kommunerne. En af de kommuner der dog har formået at vende den udvikling er Helsingør. Her er den gennemsnitlige klassekvotient faldet med en elev pr. klasse siden seneste kommunalvalg.

quote Jo flere elever der er i klasserne, desto sværere er det for lærerne at tilpasse undervisningen.

Christian Holm Donatzky, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Helsingør

Nu er klassekvotienten 22,1 elever pr. klasse, hvilket er det største fald i TV 2 Lorrys sendeområde mellem 2012 og 2016. Kort tid inden valget vedtog byrådet et loft på 24 elever pr. klasse for alle nye årgange startende fra sommeren 2013. Hidtil havde Helsingør Kommune blot fulgt de nationale retningslinjer med et klasseloft på 28.

- Vi har skolebørn med mange forskellige baggrunde, og jo flere elever der er i klasserne, desto sværere er det for lærerne at tilpasse undervisningen til de forskellige elever. Så det giver bedre rammer med et loft på 24 elever pr. klasse, siger formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Helsingør, Christian Holm Donatzky (R).

Sådan ser gennemsnittet af klassekvotienten ud i din kommune

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

Mads Raben, Danmarksmester i Matematik

playMads fra Lejre er Danmarksmester i matematik

efterskoleelever samler ind til hjemløse

Nedlukket efterskole hjælper hjemløse rumænere

20210115-162104-A-1920x1280we

Elever skal til færre eksamener i skoler og gymnasier

Rungsted Gymnasium

playGymnasielever overraskes af rektor: Kører ud med gaver og ’savner jer’-brev

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere