Overraskende: Københavnerne vil sætte kryds ved miljøet

Miljø og klima er det vigtigste emne i kommunalvalgkampen i København, svarer københavnerne i ny Gallup-måling for Berlingske.

Foto: Liselotte Sabroe - Scanpix

For første gang er miljøet det, som flest københavnere planlægger at sætte kryds ved til efterårets kommunalvalg.

Det viser en ny repræsentativ Kantar Gallup-måling for Berlingske blandt 647 københavnerne på 18 år eller derover, som er blevet spurgt til vigtige valgemner og uden hjælp er nået frem til kommunalvalgets, i deres øjne, vigtigste politiske dagsordener. 

Læs også Vild ide: Kunstig ø skal gøre København CO2-neutral

Først herefter er konkrete muligheder blevet præsenteret for respondenterne, og det får flere end hver tredje københavner, 35 procent, til at svare, at klima og miljø er blandt valgets vigtigste emner i København. 27 pct. angiver, at den sociale indsats er ét af de vigtigste emner, mens hver fjerde, 25 procent, svarer trafik og offentlig transport. Det skriver Berlingske.

Færrest københavnere fremhæver erhvervslivets vilkår (tre pct.), vedligehold af veje (fem pct.) og effektivisering af kommunen (syv pct.) som vigtige emner for deres stemme. 

Læs også Genial løsning: Her vasker de sokkerne i regnvand

Det er første gang, at miljøet er det emne, som flest københavnere peger på som vigtigt op til et kommunalvalg. I en lignende måling ved kommunalvalget i 2009 var det eksempelvis kun 15 pct. af københavnerne, som svarede miljø på spørgsmålet. I stedet fremhævede knap halvdelen af de københavnske respondenter, 46 pct., vold og kriminalitet som vigtigt, mens det emne, flest nævnte som vigtigt ved kommunalvalget i 2013, var trafik og offentlig transport.

- Målingen her er et udtryk for velstand og for, at København er blevet rigere. Mange af byens borgere er nået til et sted, hvor det ikke længere er et spørgsmål om kriminalitet eller om, hvorvidt man har bad i baggården, men om klima og miljø i hverdagen. Fokus er flyttet, og der er virkelig sket noget med københavnernes prioriteringer de seneste otte år. Derfor er partierne også nødt til at flytte med, siger Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet, til Berlingske. 

Læs også Nyskabende emballage fra Hvidovre: Så grøn, den kan spises

Forleden skrev Berlingske, at Socialdemokratiet i den første meningsmåling fem måneder inden kommunalvalget står til at tabe terræn i København og få 22,7 pct. af vælgernes stemmer, mens Enhedslisten haler ind på partiet og lige nu står til at få 22 pct. af stemmerne. Oven i det ser stemmesedlens nye parti, Alternativet, ud til at buldre ind i Københavns Borgerrepræsentation og blive kommunens fjerdestørste parti med 10,2 pct. af stemmerne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik