I Lyngby-Taarbæk går den evige kongemager efter tronen

Der er tæt løb mellem de tre største partier i Lyngby-Taarbæk. Ingen af de tre partier kan, som det ser ud nu, få borgmesterkæden uden støtte fra de andre.

De tre største partier i Lyngby-Taarbæk, Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative, har næsten lige mange mandater i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk.

quote Jeg ser en tendens i, at Simon Pihl Sørensen vil være den denne gang. Han har i mange år været kongemageren, men nu vil han være konge.

Lars Schmidt, redaktør for Det Grønne Område

Der er altså udsigt til en spændende valgaften den 21. november, når kommunalvalget løber af stablen, for ingen af partiernes spidskandidater kan blive borgmester uden støtte fra en af de andre, som det ser ud nu.

Ved kommunalvalget i 2013 vandt Sofia Osmani, Kons., borgmesterkæden med støtte fra den socialdemokratiske Simon Pihl Sørensen. Men hvem vil støtte hvem til årets kommunalvalg, og hvem vil gå efter kæden? Redaktør på Det Grønne Område, Lars Schmidt, kommer med sin analyse.

Dramatisk konstituering

Socialdemokratiet støttede i 60 år helt utraditionelt en Konservativ borgmesterkandidat. Men i 2009 brød de støtten. Her droppede det røde parti aftalen med De Konservative under konstitueringen:

- Da De Konservative følte sig sikre på borgmesterposten, gik Socialdemokratiet over og støttede Venstre - nærmest som en tyv i natten, siger Lars Schmidt, redaktør for Det Grønne Område.

Venstres Søren P. Rasmussen fik borgmesterkæden og kørte på for at udvikle kommunen:

- Han udviklede for fulde gardiner. Han har siden erkendt, at han udviklede for stærkt og for ensidigt. Han kørte for meget sololøb og fik ikke alle med. Det fik de socialdemokratiske Simon Pihl Sørensen til at trække støtten og vælge Sofia Osmani ved valget i 2013, siger Lars Schmidt. 

S vil være konge

Socialdemokratiet har altså været det evige støtteparti, der har kunne afgøre, hvem der skulle få borgmesterposten. Men måske ikke i år, mener Lars Schmidt: 

- Jeg ser en tendens i, at Simon Pihl Sørensen vil være den denne gang. Han har i mange år været kongemageren, men nu vil han være konge, siger han.

quote I Lyngby-Taarbæk er De Konservative kernekonservative. De vil bevare og ikke forandre, mens V er progressive og vil udvikle Lyngby-Taarbæk.

Lars Schmidt, redaktør for Det Grønne Område

Generelt vurderer Lars Schmidt, at Simon Pihl Sørensen og Sofia Osmani har bedst chancer for at samle et flertal bag under konstitueringen.

- Sporene fra Søren P. Rasmussens tid som borgmester skræmmer, så det er ikke alle, der har lyst til at samarbejde med ham. Derudover tror jeg, at det er vigtigere for Søren P. Rasmussen, at Sofia Osmani ikke bliver borgmester, end at Simon Pihl Sørensen gør. Så jeg tror, V vil støtte S uden at tøve, siger han.

Det er også en mulighed, at S igen støtter K som borgmester, da partierne har haft et godt samarbejde de sidste fire år.

V og K som mus og kat

Landspolitisk er Venstre og De Konservative samarbejdspartnere, men ikke i Lyngby-Taarbæk. Her kalder Lars Schmidt forholdet mellem de partier for en "borgerlig borgerkrig".

- Der er flere forskellige ting i det, men det er primært noget ideologisk. I Lyngby-Taarbæk er De Konservative kernekonservative. De vil bevare og ikke forandre for meget, mens V er progressive og vil udvikle Lyngby-Taarbæk nærmest for enhver pris, siger han.

Et af de vigtigste emner, som skiller De Konservative fra Venstre og Socialdemokratet, er letbanen. For står det til den siddende borgmester, Sofia Osmani, så skal Lyngby-Taarbæk helt trække sig fra projektet. 

- Det er en meget dyr løsning, det er en ufleksibel og ikke særlig køn løsning med skinner og kabler ind gennem byen. Og så er teknologien forældet inden vi får betalt den af om 40 år, har Sofia Osmani, Kons., tidligere sagt til TV 2 Lorry.

Hør mere om partiernes holdning til letbanen her:

Artiklen fortsætter under videoen.

Den konservative Lyngby-Taarbækborgmester Sofia Osmani vil trække kommunen ud af det store prestigefyldte letbaneprojekt, hvis hun bliver siddende som borgmester.

Hun er gået i valgforbund med Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, der alle ønsker at trække sig fra milliardprojektet. Valgforbundet har lige nu syv ud af 21 stemmer i byrådet.

S og K er enige om letbane

Det er Socialdemokratiet og Venstre uenige i. Begge partier er af den holdning, at det er urealistisk at trække sig fra letbaneprojektet, og derudover mener de, at letbanen bringer arbejdspladser til kommunen. Radikale Venstre, SF, EL og Alternativet har indgået et valgforbund. Partierne er alle for letbanen og har lige ni fire pladser i kommunalbestyrelsen.

Ifølge Sofia Osmani kan Lyngby-Taarbæk trække sig fra letbane-samarbejdet, hvis projektet bliver dyrere end det budgetlagte.

Lars Schmidt mener, at enigheden i spørgsmålet om letbanen kan skubbe S og V i armene på hinanden: 

- Jeg kan se, at der er enighed mellem dem i rigtig mange sager, og så tænker jeg, at det er logisk, fordi både V og S vil udvikle mere end K, siger han.

Men hvem der får borgmesterkæden på i sidste ende bliver afgjort, når stemmerne er talt op den 21. november.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik