Hver tredje byrådsmedlem vil have gris i daginstitutioner

Mange lokalpolitikere vil tvinge vuggestuer og børnehaver til at servere svinekød for børnene, viser ny rundspørge.

Svinekød er igen kommet på den politiske dagsorden.

Leverpostej, frikadeller og skinke skal nemlig tilbage på bordet i daginstitutionerne.

Det mener et stort antal lokalpolitikere i hovedstadsområdet ifølge en rundspørge, som DR har lavet.

Her svarer en tredjedel af de 365 lokalpolitikere, der har deltaget, at svinekød skal tilbage på menuen i vuggestuer og børnehaver. 

DF vil have gris

En af fortalerne for gris på gaflen er Lars Thelander Bostrøm, der er spidskandidat for Dansk Folkeparti i Frederikssund Kommune.

Han lægger vægt på, at svinekød og danskhed går hånd i hånd, og samtidig er han bange for, at børnene går glip af at blive præsenteret for stolte danske køkkentraditioner.  

- Alle børn skal have muligheden for at spise svin i deres institution. Det er en af de mest almindelige danske råvarer, og der kan laves rigtig mange dejlige retter af svinekød, siger  Lars Thelander Bostrøm til DR.

Nye Borgerlige: Vigtigt signal

Det er kun i de kommunale institutioner, at politikerne kan ændre menuen. De private kan nemlig selv vælge, hvad de vil servere. Men det bekymrer ikke Nye Borgerlige, der ser mere på den større sammenhæng, når det gælder svinekød.

- Vi er et svineproducerende land og har en kæmpe eksport til hele verden, så selvfølgelig skal der serveres svin i daginstitutionerne. Jeg synes, det er vigtigt at sende et signal om, at svin er en del af dansk madkultur, siger Lone Madsen fra Nye Borgerlige i Ballerup til DR. 

Men spørger man blandt forældrene, så er der flere, der mener, at politikerne ikke skal blande sig.

- Jeg mener helt klart, at institutionerne selv kan finde ud af at styre deres mad, siger Heidi Marie Gomoll, der er forældrerepræsentant i bestyrelsen for Børnehuset Måløv By i Ballerup Kommune, til DR.

Hun får opbakning fra fire af ti politikere, som i rundspørgen svarer, at daginstitutioner ikke skal tvinges til at servere svinekød.

Ifølge DR har Ishøj Kommune skrevet ind i deres kommunale kostpolitik, at der ikke må tages religiøse hensyn, og at institutionerne opfordres til at servere svin.

Fakta om rundspørge: 

 

Det skriver DR.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

ond kø

playMiljøhensyn kan stoppe motorvej til Hillerød - politikerne er splittede

Pernille Skipper

Se mavebilledet: Pernille Skipper venter sit andet barn til sommer

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere