Forsvarede falsk video: Nu går hun ind i politik

Den tidligere VisitDenmark-direktør Dorte Killerich stiller nu op for de konservative - og lover, at der ikke kommer flere falske videoer fra hendes hånd.

Foto: Jakob Dall - Scanpix

Dorte Kiilerich er måske ikke et navn, der vækker genkendelse hos mange.

Men mange kan nok alligevel huske en stærkt omdisktueret YouTube-video med 'Karen’ fra 2009 - en enlig, dansk mor, der i en YouTube-video efterlyste faderen til sit barn, der tilsyneladende blev undfanget efter en våd bytur i København.

Videoen var tænkt som et markedsføringsstunt fra VisitDenmark, men blev trukket tilbage, da det blev kendt, at den var det pure opspind.

Og det sendte nærmest øjeblikkeligt kvinden med ansvaret for videoen, administrerende direktør Dorthe Kiilerich, ud i et veritabelt stormvejr. En shitstorm, som den slags kaldes på nudansk.

- Nu skulle det være

Om hun havner i flere af dem, må tiden naturligvis vise, men fakta er i hvert fald, at Dorte Kiilerich nu stiller op som nummer tre på den konservative liste til kommunalvalget i Lejre, mens hun er nummer 14 på opstillingslisten til Region Sjælland.

I mellemtiden er hun blevet selvstændig med firmaet Living Concept i Kirke Hyllinge, som rådgiver om turisme. Og her er det gået op for hende, at hun har en ny mulighed for at gøre sin indflydelse gældende.

- Det gik pludselig op for mig, at jeg kan ytre en politisk stemme. Jeg har tidligere været ansat i organisationer, der var delvist offentligt finansierede, og der kunne jeg aldrig drømme om at ytre en politisk stemme, siger Dorte Kiilerich til TV 2 Lorry.

”Nu skulle det være”, tænkte hun, og så var der ikke langt til at blive opstillet for liste C.

- Det var ikke nogen vanskelig beslutning. Det lå lige for. Jeg er meget begejstret for de konservative holdninger, fordi de er meget værdibaserede, siger hun.

Læs også Jens fejrede bog om kød med levende kalv: Nu er der shitstorm

Ikke flere løgnehistorier 

Under mediestormen omkring videoen med ’Karen’, der i virkeligheden er skuespilleren Ditte Arnth Jørgensen, forklarede og forsvarede Dorte Kiilerich i TV 2 Nyhederne, hvorfor VisitDenmark markedsførte Danmark med en løgnehistorie.

- Fordi det er kommercielt, at vi skaber et budskab omkring Danmark, og at vi kommercielt ønsker at forøge kendskabet. Og der bruger vi et moderne medie, hvor det ikke er usædvanligt, at man sender falske eller sande historier, sagde hun dengang.

Vil du bruge fiktive fortællinger i din valgkamp?

- Nej. Det er svaret klart og tydeligt, siger Dorte Kiilerich og fortsætter:

- Det kan jeg ikke anbefale nogen at gøre. Jeg har aldrig før eller siden gjort det, og uanset hvem man arbejder for, synes jeg, det er en rigtig dårlig idé, griner Dorte Kiilerich, der i dag har et ganske afslappet forhold til de tumultariske dage i 2009, som kulminerede, da hun sidst i september forlod jobbet.

Læs også Konservative lovede hende tryghed – men Susanne er ikke tilfreds

Jeg var kransekagefiguren, og følte, at jeg havde ansvaret. Derfor tog jeg det.

Dorte Killerich, selvstændig og kandidat til Lejre Kommunalbestyrelse, Kons.

- Jeg måtte tage ansvaret

Videoen med Karen var, erkender Dorte Kiilerich i dag, et eksperiment.

- Sådan en organisation er omgivet af mange rådgivere. Det er vist den måde, jeg gerne vil formulere det på. Jeg var kransekagefiguren, og følte, at jeg havde ansvaret. Derfor tog jeg det.

Hun vil ikke afvise at bruge videoer fremover. Men de bliver sande og kommer til at handle om, hvad Det Konservative Folkeparti vil i Lejre.

I dag ser hun tilbage på sagen om ’Karen’-videoen med et smil.

Det er så fantastisk, når man får lov til at lære noget, der gør så meget indtryk, at man kan forholde sig til det som en lærestreg og være taknemmelig for, at man har lært den

Dorte Killerich, selvstændig og kandidat til Lejre Kommunalbestyrelse, Kons.

Er taknemmelig i dag

- Det er så fantastisk, når man får lov til at lære noget, der gør så meget indtryk, at man kan forholde sig til det som en lærestreg og være taknemmelig for, at man har lært den. Det har hjulpet mig mange gange. Jeg spotter ting meget hurtigere nu, siger Dorte Kiilerich.

Du lyder til at have det ganske afslappet med det i dag?

- Det kan lyde sjovt og pudsigt, men det er blevet en livserfaring for mig. Jeg har brugt den erfaring så mange gange i mit arbejdsliv og privatliv senere hen, siger hun.

Det Konservative Folkeparti har i øjeblikket ét medlem af kommunalbestyrelsen, Grethe Saabye, der genopstiller som spidskandidat.

Læs også Radikal viceborgmester skifter overraskende til Konservative

13. september 2009 var Dorte Kiilerich gæst i TV 2 Nyhederne, hvor hun forklarede og forsvarede videoen med 'Karen'. Se klippet her:

03:21 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik