Enhedslisten: Bliver vi størst, tager vi overborgmesterposten

Hvis S bliver mindre end Enhedslisten, må partiet give nøglerne til overborgmesterkontoret fra sig, mener venstrefløjspartiet. S er ikke helt enig.

00:22

Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper kan sagtens kan forestille sig, at partiets spidskandidat, Ninna Hedeager Olsen, bliver partiets første overborgmester i København.

- Selvfølgelig skal vi gå efter maksimal indflydelse. Det skal vi i København og Tønder og alle andre steder, sagde Pernille Skipper i et interview med Ritzau.

Det er Ninna Hedeager Olsen ikke overraskende helt enig i.

Hvis det er os, der er størst blandt de røde partier, så vil det da være naturligt, at det er os, der får overborgmesterposten

Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, spidskandidat til Københavns Borgerrepræsentation

- Vi ser et rigtig stort værdifællesskab med SF og Alternativet, og det er klart, at hvis vi kan få et flertal sammen, så vil vi rigtig gerne være med til at gøre København rødere og grønnere, siger hun til TV 2 Lorry.

Hvis I bliver det største parti, synes du så det er naturligt, at det er jer, der får posten?

- Det vil det da være. Hvis det er os, der er størst blandt de røde partier, så vil det da være naturligt, at det er os, der får overborgmesterposten, lyder det fra Ninna Hedeager Olsen.

I den første måling forud for kommunalvalget, som Kantar Gallup foretog for Berlingske i sommerferien, stod Enhedslisten til 22 procent - skarpt forfulgt af hovedstadens regerende parti gennem over 100 år, Socialdemokratiet, som fik 22,7 procent. 

Læs også Skipper: Målet er "helt klart" overborgmesterposten

S: Det kommer an på en forhandling

Selv om det ikke er nye toner for Susan Hedlund, der er politisk ordfører for Socialdemokraterne på Københavns Rådhus, så er hun ikke tilbøjelig til at give Ninna Hedeager Olsen ret.

- Det er ikke noget, Enhedslisten ikke har sagt før, lyder hendes første kommentar.

Kan I leve med, at posten går til det parti, der er størst – om det så end bliver Socialdemokratiet eller Enhedslisten?

- Nej. Vi vil kæmpe meget langt for overborgmesterposten, fastslår Susan Hedlund og kalder den siddende overborgmester Frank Jensen for ”den mest driftssikre”.

Det er aldrig forkert at lytte til vælgerne. Men det er op til en forhandling, hvem der skal være overborgmester

Susan Hedlund, politisk ordfører, Socialdemokratiet, Københavns Rådhus

- Han er en garvet politiker. Og jeg synes, han har bevist, at han kan samle partierne i budgetforligene.

Men hvad siger du til præmissen, at det parti, der får størst opbakning fra vælgerne også får overborgmesterposten? Det er vel ganske demokratisk?

- Det er aldrig forkert at lytte til vælgerne. Men det er op til en forhandling, hvem der skal være overborgmester, siger hun.

Valget til Københavns Borgerrepræsentation finder sted 21. november.

Læs også Første måling: Enhedslisten og Socialdemokratiet er lige store

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik