Dramatisk valg: Løfte på løfte blev brudt i jagten på magten

Da Allerød i 2013 skulle finde en borgmester, røg byrådet i totterne på hinanden. Løftebrud og hævnaktioner prægede konstitueringen, der først faldt på plads, da en politiker stemte imod sit parti.

Kommunalvalget i Allerød i 2013 blev smedet på en sti af løftebrud fra alle sider.

Et politisk drama trak i langdrag og splittede politikere og partier ad, indtil den nuværende borgmester, Jørgen Johansen, K., blev valgt over to uger efter selve valget. 

quote Når man springer fra en klokkeklar aftale, hvor der står, at det største parti tager borgmesterposten, så er det dybt utroværdigt.

Erik Lund, Kons.

Inden valget havde partierne Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance aftalt, at det største parti ville få borgmesterkæden om halsen.

De Konservative fik flest stemmer, og derfor burde Erik Lund, Kons., have vundet kampen om magten i Allerød. Men sådan skulle det ikke gå. 

Løftebrud på løftebrud

Da stemmerne blev talt op, og Venstre kunne se borgmesterkæden glide ud af fingrene, valgte partiets spidskandidat, John Køhler, at bryde sit løfte. Med støtte fra S, SF, Rad. Ven., EL og DF kunne han nemlig blive borgmester.

- Når man springer fra en klokkeklar aftale, hvor der står, at det største parti tager borgmesterposten, så er det dybt utroværdigt, sagde Erik Lund til TV 2 Lorry 2013. 

quote Jeg vil sige undskyld til Allerøds borgere for det morads, I har været vidne til. Vi skal gøre alt for, at det ikke kommer til at gentage sig.

Jørgen Johansen, Kons., borgmester i Allerød

John Køhler erkendte, at han bevidst brød en aftale, men han så det som en tilbagebetaling for kommunalvalget i 2009, hvor De Konservative tog borgmesterkæden for næsen af Venstre, selvom partiet havde flest stemmer.

- Når vi nu har gjort det her, så er tavlen ren. Der står 1-1. Erik Lund fik en fordel ved sidste gang ved at begå løftebrud. Det er ikke rimeligt, at man ved at begå løftebrud og kan få en fordel. Derfor har Venstre nu taget fordelen fra Erik Lund, sagde John Køhler i TV 2 Lorry. 

Borgerne gik fakkeltog i protest mod politikerne:

Artiklen fortsætter under videoen.

- De siger, kan man tælle til 11. Jeg siger, kan I stave til snyd og bedrag, sagde en borger under fakkeltoget.

Men her stoppede det ikke. DF's medlem valgte nemlig at droppe støtten vil Venstre, og dermed var der stemmelighed. Det fik Allerøds borgere på gaden med fakler for at demonstrere mod den politiske situation: 

- Vi går her i dag, fordi vi allesammen i Allerød er rædselsslagne, over det, der er sket. At man kan sætte sit demokrati på spil på den her måde, sagde en borger til TV 2 Lorry i 2013.

Hårknuden gik op

De Konservative tog selv tilløb til at løse den fastlåste situation ved at pege på en ny borgmesterkandidat, Jørgen Johansen, K., i stedet for Erik Lund.

Det fik den socialdemokratiske politiker, Lea Herdal, S., til at stemme imod sit parti og pege på den konservative politiker, som endte med borgmesterkæden.

- Jeg vil sige undskyld til Allerøds borgere for det morads, I har været vidne til. Vi skal gøre alt for, at det ikke kommer til at gentage sig. Når det er sagt, vil jeg gøre alt for, at vi kommer til at samarbejde i det nye býråd, sagde Jørgen Johansen, da han blev udnævnt til borgmester.

Lea Herdal blev senere smidt ud af Socialdemokratiet, og har siden meldt sig ind i Alternativet. Erik Lund er gruppeformand i Kons., men er ikke længere partiets spidskandidat. John Køhler forsøger at komme i byrådet med lokallisten Borgerlig Velfærd.

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lars Løkke Rasmussen

Man skal passe på med at undervurdere Lars Løkke Rasmussen, lyder det fra de konservative

Simon Aggesen

Borgmester med ”upassende” aprilsnar om corona – nu beklager han

Hvidovre Hospital, Fødsel

Sundhedsordfører: Rettigheder til fødende er ikke nok

20180726-151308-7-1920x1277we

Bekymrede forældre i Greve: Vores børn kan se porno i skoletiden

Allerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere