Derfor hedder det valgflæsk - og dette er også valgmad

Måske har du fået en valgmenu til aften uden at vide det.

Flæsket sprutter på panden og kartoffelvandet koger, ligesom blodet i de politikere, der i spænding venter på at høre, hvordan vælgerne har afgjort deres skæbne. 

quote Det smager jo godt, men jeg får også hurtigt nok af det! Godt der er langt tid til valg igen.

 

Men i virkeligheden er valgflæsk slet ikke noget, der hører selve valgdagen til. Det er derimod det, der bliver  serveret for vælgerne i løbet af valgkampen. 

- Der er forskellige historier om det, men valgflæsk er noget lækkert, som politikerne tilbyder i valgkampen for at købe sig til stemmer. I praksis er det ikke mad, men for eksempel en ny sportshal eller flere pædagogoer i institutionerne, forklarer Martin Vinæs Hansen, valgforsker fra Københavns Universitet.

Valgdag = valgflæsk

quote Det er helligbrøde. Stegt flæsk og persillesovs er Danmarks nationalret. Den må og skal aldrig laves som pizza.

Thomas Carlsen

Alligevel er det blevet tradition i mange hjem at sætte sig ned med et stykke flæsk, når man har afgivet sin stemme. 

- Valgdag = valgflæsk! Det smager jo godt, men jeg får også hurtigt nok af det! Godt der er langt tid til valg igen, skriver en vælger på Instagram, der netop har fået den menu til aften.

Valgpizza

Men er flæsk ikke livretten, så er der også andre muligheder eller fortolkninger af retten at ty til. På spisestedet Gudkroen 11 i København har de i dagens anlending lavet en valgpizza med flæsk, kartofler og persillesovs.

Men den italienskinspirerede version vækker ikke begejstring hos alle.

- Det er helligbrøde. Stegt flæsk og persillesovs er Danmarks nationalret. Den må og skal aldrig laves som pizza, skriver Thomas Carlsen til billedet af pizzaen på Facebook. 

Alle former for sovs og gris

Hvis den italienske version er for meget, kan man altid kigge vestover i stedet. Både i England og USA har de nemlig også udtryk, der betyder det samme som valgflæsk på dansk.

- I USA taler man om at uddele "pork", altså svinekød. I England hedder det "riding the gravy train", når man lover vælgerne noget. Altså man kører simpelthen på sovsetoget. Udtrykkene er forskellige fra land til land, men det handler alt sammen om at servere noget, der får politikken til at glide nemmere ned, forklarer politisk kommentator, Søs Marie Serup.

Var der ikke flæsk på aftenbordet, har man altså alligevel fået en valgmenu, hvis aftensmaden bød på andre former for gris eller sovs.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik