Bykonges farvel giver plads til nye frontfigurer i Tårnby

Tårnbys bykonge har trukket sig fra posten - og det giver rum til, at en række nye spidskandidater kan kæmpe om borgmesterhvervet.

Henrik Zimino, Soc. Dem., blev første gang borgmester i Tårnby i 1994, men fra i år er det slut.

Med over 20 år på bagen som borgmester er det tid til at give stafetten videre i Tårnby, og det gør valget yderst spændende. Kommunalvalget i Tårnby er særligt i år, fordi ikke bare Socialdemokratiet, men også DF og Venstre har skubbet nye profiler frem forrest som spidskandidater.

Socialdemokratiet er det suverænt største parti i kommunen med 40 procent af stemmerne. Det giver partiet otte pladser i kommunalbestyrelsen, der i alt har 19 sæder. Højst sandsynligt går borgmesterposten derfor til arvtageren efter bykongen, Allan Andersen, Soc. Dem., der lige nu er 1. viceborgmester i kommunen. 

Henrik Zimino fik imponerende 3.763 personlige stemmer ved valget i 2013. Selvom han stopper som borgmester, stiller han stadig op for Socialdemokratiet og kan hive stemmer hjem til partiet.

Det ligger af flere grunde mest til højrebenet, at borgmesterposten går til Allan Andersen, der har været medlem af kommunalbestyrelsen siden 2006 og til dagligt arbejder som forbundssekretær i Dansk Elforbund.

Venstre skal leve op til super valg

Men Venstre udfordrer magten, og gør sig gældende i Tårnby med fire pladser i kommunalbestyrelsen, og det gør partiet til det næststørste.

Henrik Zimino har været borgmester i Tårnby i 24 år og medlem af kommunalbestyrelsen i 44 år.
Henrik Zimino har været borgmester i Tårnby i 24 år og medlem af kommunalbestyrelsen i 44 år.
Foto: Tårnby Kommune

Her overtager Heidi Ladegaard, Ven., titlen som spidskandidat efter Frants Nielsen. Hun blev første gang valgt ind i kommunalbestyrelsen i 2013 og er dermed den grønneste politiker af spidskandidaterne. 

Partiet fik et suverænt valg i 2013, hvor stemmentallet knapt blev fordoblet fra 2009. Det fik nær skubbet til det socialdemokratiske flertal, men det lykkedes ikke at vælte Henrik Zimino af pinden. Sammen med DF, og Kons. har partiet nu otte ud af 19 pladser.

Ved sidste valg var Venstre i valgforbund med Dansk Folkeparti, men denne gang går Venstre i valgforbund med Kons. og Liberal Alliance og ikke DF.

Heidi Ladegaard, der til dagligt arbejder som administrativ medarbejder i et arkiktektfirma, kalder i Amagerbladet valget for "uforudsigeligt".

DF støtter formentligt rød borgmester

Dansk Folkeparti stiller op med Paw Karslund som ny spidskandidat. Og det betyder et skift i politikken, for han har meldt ud, at partiet formentligt støtter Socialdemokratiet i konstitueringen efter valget, selvom han ikke vil love noget. 

- Vi har langt mere til fælles med Socialdemokraterne end med de fire borgerlige partier i byrådet, siger han til Politiken.

quote Vi har langt mere til fælles med Socialdemokraterne end med de fire borgerlige partier i byrådet

Paw Karslund, spidskandidat for DF

Paw Karslund har tidligere været medlem af Socialdemokratiet, og hans far sad også i kommunalbestyrelsen i Tårnby for det røde parti. Han skiftede parti i starten af 00'erne og har været medlem af kommunalbestyrelsen for DF siden 2006.

Arbejdslivet bruger han i Københavns Lufthavn, hvor han er flyportør for SAS. Politisk er en stemmesluger og fik ved sidste valg 1.195 personlige stemmer ud af DF's samlede 3.520.

Hvem der bliver borgmester i Tårnby, er jo som bekendt op til vælgerne i Tårnby, og meget kan ske på valgnatten. Men Tårnby-borgerne får forandring ligegyldigt, hvordan de stemmer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

Tårnby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere