Analyse: Derfor er S og K hovedstadens store vindere

Slaget er overstået. Mens Socialdemokratiet og Konservative kan kaste armene i vejret, kan Venstre puste ud trods nederlag, mener forsker.

Kommunalvalget er altid dramatisk, og dette år har ikke været nogen undtagelse. 

Alligevel hersker der ingen tvivl om, at årets store vindere har været Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti. 

Begge partier er på landsplan og i TV 2 Lorrys sendeområde gået frem. 

I Helsingør og på Frederiksberg var der næsten dødt løb mellem de to partier, hvor de konservative dog endte med at trække det længste strå i begge kommuner.

Men mere let er det gået i andre kommuner, hvor de to partier hver især faktisk kan styre kommunerne egenrådigt, fordi sejren har været så overbevisende. 

Socialdemokraterne har således opnået absolut flertal i Roskilde, Ishøj, Rødovre, Ballerup, Brøndby og Herlev.

Mens Det Konservative Folkeparti kan passe butikken helt alene i Gentofte, Høje-Taastrup og Vallensbæk.

Socialdemokratiet stjal fra Dansk Folkeparti

At Socialdemokratiet er gået frem er lidt af overraskelse, mener kommunalvalgsforsker Martin Vinæs Larsen fra Københavns Universitet. 

- Tendensen har været, at socialdemokraterne er gået tilbage både lokalpolitisk og landspolitisk. Og selvom de to størrelser ikke følges mekanisk ad, så er det atypisk, at tallene stritter i hver sin retning, som det nu er sket her, forklarer han til TV 2 Lorry. 

- Man regnede på forhånd med at man ville genvinde nogle poster, fordi der var tæt løb i 2013, hvor man var uheldig. Men at de også har fremgang med antallet af mandater, det er overraskende, uddyber han.

Han peger på, at en del siddende socialdemokrater øjensynligt har imponeret vælgerne, ligesom det er lykkedes at stjæle vælgere fra Dansk Folkeparti i flere kommuner på Vestegnen - Ishøj, Rødovre og Hvidovre. 

Konservative vinder på deres lokale kendskab

Når Det Konsevative Folkeparti kan blive ved med at opretholde de gode lokale resultater trods tilbagegang på Christiansborg, så skyldes det en kombination af lokalt kendskab og godt politisk håndværk, mener kommunalvalgsforskeren. 

-  De har en række borgmestre, der har stærke personligheder og er godt lokalt kendte. De kan bedre stå imod de politisk vinde i landspolitiken, siger Martin Vinæs Larsen til TV 2 Lorry.

- Siden Schlüter (statsminister fra 1982 til 1993, red.) har man haft et udtryk, hvor man siger, at det altid er mandaterne, der arbejder. Partiet formår at udnytte deres stemmer godt. Det er eksempelvis tilfældet i Helsingør, hvor man har vekslet et tæt resultat til en borgmesterpost. Det viser, at det er vigtigt med stærke og erfarne politikere i kommunalpolitik, siger han.

Valgets taber kan ånde lettet op

Valgets to tabere har været Dansk Folkeparti og Venstre, der er gået tilbage med henholdsvis 1,3 og 3,1 procentpoint på landsplan. 

Hos Venstre kan man dog godt tillade sig at være en smule lettet, mener Martin Vinæs Larsen:

- Jeg tror, at mange af Venstres byrødder havde set den komme efter det seneste folketingsvalg, hvor de fik en ordentlig én over nakken. De havde regnet med at gå tilbage, så overordnet set kan de godt være glade, siger han. 

- Så er der nogle steder, hvor det er gået ekstra dårligt. Eksempelvis i Køge (hvor man har tabt 10,2 procent af stemmerne, red.). Her må man overveje, hvad der er gået galt i selve valgkampagnen. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik