Københavnske politikere kræver 80 procent uddannede pædagoger

TV 2-dokumentar viser svigt at børn i københavnske daginstitutioner. Københavnske politikere vil stramme op på, hvem der passer vores børn.

Flere københavnske politikere er nu ude og kræve 80 procent uddannede pædagoger.

Reaktionen falder oven på TV 2-dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden". Den dykker ned i 22 københavnske daginstitutioner, som har alvorlige pædagogiske problemer. Skjulte optagelser viser børn, der græder, slås eller gemmer sig - uden at personalet træder rettidigt til.

Området er afdækket, efter at TV 2 har fået aktindsigt i en række tilsynsrapporter fra 2017 og 2018.

- Jeg synes, det er forfærdeligt at se på, siger Tommy Petersen fra Radikale Venstre til TV 2 Lorry.

Mere kvalificeret personale

I København er der lige nu 57 procent uddannede pædagoger i institutionerne, og et samlet Børne- og ungdomsudvalg har vedtaget en målsætning om, at andelen skal op på 66 procent. 

- Det synes Radikale Venstre er for lavt, og det har vi altid syntes, men der skal jo indgåes kompromiser. Uanset hvad, mener vi, at vi skal op på 80 procent faglærte som minimum, siger Tommy Petersen.

Radikale Venstre er derfor klar til at fyre og udskifte til faglært personale.

- Det her er alt for vigtigt til, at vi kan have faglært personale i det omfang, som vi ser i dag, lyder det.

Tommy Petersen, medl. af Børne- og ungdomsudvalget for Radikale Venstre
Tommy Petersen, medl. af Børne- og ungdomsudvalget for Radikale Venstre
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

80 procent-målsætningen er også anbefalingen fra pædagogernes landsforbund BUPL. Og i en rundspørge fra TV 2 Lorry blandt medlemmerne af Børne- og ungdomsudvalget er der opbakning fra både Enhedslisten, SF og Alternativet. 

Venstre mener ikke, at en målsætning om 80 procent uddannede pædagoger er det vigtigste at prioritere, og Konservative vil først se en pris på forslaget, før de tager stilling til løsninger. 

Daginstitutioner skal friholdes fra besparelser

Der er da også flere ting, der udfordrer børneområdet i København økonomisk. 

Budgettet er presset af et stigende antal børn. Ved årets udgang udløber en bevilling, der siden 2016 har givet 35 til 45 millioner om året til flere pædagoger. Og regeringen og KL har bestemt et serviceloft over, hvor mange penge der må bruges i de kommunale budgetter.

Sidstnævnte får Tommy Petersen til at lange ud efter folketingspolitikerne, som han mener bør give kommunerne fri til at bruge flere penge.

quote Det kan være at man renovere færre veje eller planter færre træer. Jeg klar til at lade andre forvaltninger bespare mere, hvis det kan friholde daginstutionsområdet.

Tommy Petersen, medl. af Børne- og ungdomsudvalget for Radikale Venstre

Men hvis vi forudsætter, at der bliver ved med at være et serviceloft. Er forslaget så overhovedet realistisk? 

 Ja, det er det. Men det vil tage længere tid, og det vil også kræve, at vi fuldstændig friholder daginstitutionsområdet for besparelser, svarer Tommy Petersen.

Hvor skal der så spares?

- Så bliver man nødt til at spare på alle andre områder. Det kan være at man renoverer færre veje eller planter færre træer. Jeg klar til at lade andre forvaltninger bespare mere, hvis det kan friholde daginstutionsområdet.

Borgmester: Først skal de 66 procent pædagoger findes

Den socialdemokratiske Børne- og ungdomsborgmester vil først se målsætningen om de 66 procent uddannede pædagoger indfriet, men er ikke afvisende over for forslaget: 

- Jeg synes, det er helt relevant, når vi når det, at spørge hvor højt kan vi så kan komme op, siger Jesper Christensen, Soc. dem., til TV 2 Lorry.

- Jeg tror dog, det er for tidligt, hvis man kigger på det antal pædagoger, der er, og presset på uddannelsen. 

TV 2 Lorry har ikke fået en tilbagemelding fra DF omkring forslaget. 

Andelen af uddannede pædagoger varierer en hel del fra kommune til kommune. Find ud af, hvor mange faglærte, der tager sig af dine børn i artiklen her.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik