Ukrainske flygtninge presser kommuner: Så mange skal der bo i din

Regeringen forventer, at op mod 100.000 ukrainske flygtninge vil søge om opholdstilladelse i Danmark.

Strømmen af ukrainere, som søger væk fra krig og mod Danmark er fortsat stigende.

Regeringen anslår, at op mod 100.000 ukrainske flygtninge kan ende med at bosætte sig i Danmark for en tid, og allerede nu er meldingen fra flere kommuner, at flygtningene er blevet taget godt imod.

Men der er også meldinger om, at antallet af akutte boliger til ukrainere i kommunerne flere steder er begrænset, og at presset ikke kan fortsætte.

I Københavns Kommune har den nytiltrådte beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) udtrykt bekymring for, at der ikke er plads til at huse de ukrainske flygtninge i kommunen, der i forvejen mangler boliger.

- Nu får vi lidt flere pladser i løbet af kort tid, men vi skal til at finde nogle helt andre indkvarteringsløsninger, siger Jens-Kristian Lütken onsdag til TV 2.

Ligesådan lyder det fra naboen Frederiksberg.

Og mens kommuner i hele hovedstadsområdet har gjort sig klar til at modtage flygtninge, har regeringen sammen med Kommunernes Landsforening (KL) udarbejdet en fordelingsnøgle for ukrainske flygtninge, som blev vedtaget samtidig med særloven om midlertidig opholdstilladelse til krigsflygtningene.

Se listerne her - artiklen fortsætter under listerne

Her vil den opmærksomme læser bemærke, at flere kommuner i Region Hovedstaden slet ikke modtager ukrainske flygtninge.

Det skyldes den beregningsmetode i fordelingsnøglen, som KL og regeringen har valgt, hvor man i udregningen tager højde for en kommunes andel af det samlede antal indvandrere med ikke-vestlig oprindelse i Danmark sammenholdt med kommunens andel af den samlede befolkning i Danmark. Hvis tallet er negativt, modtager kommunen ingen ukrainske flygtninge.

I faktaboksen herunder kan du se et uddrag fra bekendtgørelsen til særloven om de ukrainske flygtninge, hvor udregningen beskrives.

FAKTA: Sådan udregnes det, hvor mange flygtninge en kommune skal modtage

Systemet bør gentænkes

Indtil videre arbejder nøglen kun med et scenarie, hvor 20.000 ukrainere skal indkvarteres i Danmark.

Jens-Kristian Lütken siger dog til TV 2, at tallet allerede er højere. Og hvis den nuværende model også gælder ved 100.000 flygtninge, bliver København presset.

- Vi regner med, at der kommer omkring 6000 flygtninge til kommunen. Vi kommer til at løse den opgave, men det bliver med nogle andre indkvarteringsmuligheder, end det har været indtil videre, siger han.

Det kunne være etablering af midlertidige containerlandsbyer eller indkvartering i sportshaller.

Også Frederiksbergs borgmester, Michael Vindfeldt (S), siger til Berlingske, at kommunen ser ind i pladsproblemer, såfremt flygtningestrømmen fortsætter med at vokse.

- Det er klart, at kommer der voldsomt mange flere, må man gentænke hele systemet, siger han.

Ud fra den nuværende model kan 100.000 flygtninge betyde, at Frederiksberg skal huse 1500 personer.

Teltlejre er i baghånden

Udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), siger, at han forstår kommunernes udfordringer, men at alle landets kommuner skal løfte deres ansvar.

- Jeg er med på, at det er en kæmpe opgave, men det er ikke en mulighed, at nogen kommuner trækker håndbremsen, for det vil bare belaste nabokommunerne, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Derfor afviser Mattias Tesfaye, at Københavns og Frederiksberg Kommune kan fritages for også at tage endnu flere flygtninge.

- Hvis de bliver fritaget, betyder det bare, at tusindvis af ukrainere skal indkvarteres i landets andre kommuner, siger han.