Trusler og krænkelser flyder på nettet: Nu siger unge fra

En gruppe går nu til kamp mod Facebooks hemmelige grupper. Mobbeforsker hilser initiativet velkomment.

Truslen om at skyde en lærer, som en elev på Køge Handelsgymnasium fremsatte onsdag, var slået op på den hemmelige og lukkede Facebook-gruppe Offensimentum.

Det er bare en af mange grupper, hvor unge deler ekstremt, voldeligt og krænkende indhold - for eksempel hævnporno. Men nu har andre unge internet-brugere, der kalder sig Pulterkammerets Aktivister, sat sig for at rense ud i de værste uhyrligheder.

100.000 medlemmer

18-årige Michael Lauritsen og 17-årige Mads Holtz støvsuger hver dag nettets hemmelige facebookgrupper for at finde opslag som er krænkende og truende – og de kommer nu med en klar opfordring:

Der skal mere fokus på de hemmelige, lukkede Facebook-grupper, som unge bruger til mobning og trusler.

I den største lukkede gruppe, der hedder Offensimentum, deler de over over 100.000 medlemmer opslag, som går til grænsen og sommetider over. Eksempelvis opslaget, som den 17-årige gymnasieelev postede i går, hvor han truer med at skyde sin lærer, hvis han får 5.000 likes.

- Det er sygt, at man sidder med et splattergevær rettet mod sin lærer og skriver at man skyder hende, hvis man får 5000 likes inden kl. 14, siger Michael Lauritsen til TV 2 Lorry.

quote Det bliver helt grænseløst, hvad man kan tillade sig

Pernille Kærsmose Bøegh Rasmussen, projektmedarbejder, Red Barnet

Mange henvendelser til Red Barnet

Da Pulterkammerets Aktivister så opslaget, anmeldte de det straks til politiet. Det betød, at politiet midt i undervisningen kunne lægge den 17-årige og en 16-årig kammerat i håndjern.

De hemmelige lukkede grupper på nettet vækker bekymring hos Red Barnet, som modtager mange henvendelser fra forældre og børn, der bliver krænket på nettet.

- Jeg synes, det er problematisk, at have nogle grupper, som går ud på at svine andre til og udstille andre, som det ofte sker i de her typer grupper og som går ud på at rykke grænserne. Det bliver helt grænseløst, hvad man kan tillade sig, siger projektmedarbejder i Red Barnet, Pernille Kærsmose Bøegh Rasmussen, til TV 2 Lorry.

Elev: Det var rigtig dumt

Hun efterlyser, at Facebook griber ind, men siger også, at forældrene og de unge selv har et ansvar.

De to elever fra Køge blev bortvist fra skolen. Politiet har sigtet dem for trusler og overtrædelse af våbenlovgivningen. En af drengene havde medbragt både splatterpistol og en spejderkniv i skolen.

TV 2 Lorry har torsdag været i kontakt med den 16-årige knivejer. Han ønsker at være anonym, men han skriver blandt andet, at det var rigtig dumt at tage våbnene med på gymnasiet.

Forsker: Godt, de unge siger fra

Michael Lauritsen insisterer på at forsøge at få de unge til at droppe truslerne i de lukkede grupper.

- Vi skal ikke have de her ofre. Vi skal ikke have de her stakkels drenge, som tigger efter likes ved at gøre sådan nogle ting. Vi skal have nogle drenge, der synes, det er fedt at gå i mod det, siger han.

Helle Rabøl, der forsker i digital mobning ved DPU under Københavns Universitet, siger, at truslerne er ganske udbredt.

- Det er noget, der er hyppigt både i konflikter og andre sager. Jeg tager de unges initativ som et tegn på, at de unge selv tager over. Det hilser jeg velkommen. Det viser også, at de unge ikke bare er én gruppe, men at der også er en modstand blandt de unge selv, der siger fra, siger hun. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

20180419-170125-l-1920x1277we.jpg

Supermarked har problemer med unge uden mundbind - sender appel til forældre

Udklipmurer fra Brøndby

Murer fra Brøndby får lov at blive i Danmark, mens klagesag behandles

Fakkeloptog Helsingør

Hundredvis af borgere støttede caféejer i fuldstændig stilhed

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere