Tag en tur i vinterkulden – der er masser at opleve

Naturen Nu er i årets sidste afsnit taget til Køge Sydstrand, hvor det vrimler med kryb og kravl.

Det er ikke umiddelbart let at få øje på smådyrene på en vinterkold dag på Køge Sydstrand, men man skal bare kigge godt efter.

Naturformidler Philip Hahn-Petersen har i sin sidste videodagbog fra naturen inviteret en sand ekspert med til stranden. Zoolog Lars Thomas er den, der har registreret flest arter i Danmark i 2017 på fugleognatur.dk. Han begynder da også med et godt tip. For at få øje på de mange smådyr er det en god idé at medbringe en lys vaskebalje, en hundeskål eller andet, hvor du let kan sortere dyrene fra sand og plantemateriale.

Som du kan se i videodagbogen herover banker man en græstue over baljen og ser hvad der falder ned i baljen.

- Selvfølgelig forstyrrer man dyrene midt i vintersøvnen, men de bliver i fem - ti minutter lidt rundtossede, og så hælder man dem ned i en græstue igen og i løbet af nul komma fem har de fundet sovepladser og kan så sove videre til næste forår, forklarer Lars Thomas.

På denne kolde vinterdag, lander der i første forsøg cirka 50 forskellige dyr i baljen. Deriblandt en sommerfuglelarve og en springhale, der må hoppe for livet for en edderkop.

- Det er det, jeg synes det sjove ved det. Det er lidt ligesom at trække i en tombola, man ved aldrig helt, hvad der kommer op. Nogle gange er det store dyr, store biller, der har lagt sig til at sove vintersøvn. Nogle gange er det ret sjældne dyr også, fortæller Lars Thomas.

Det kan godt betale sig at prøve metoden flere forskellige steder. For der kan være stor forskel på, hvilke arter der er, alt efter hvordan græstuen er placeret i forhold til terræn, lysforhold og fugtighed.
Philip Hahn-Petersen og Lars Thomas finder både en Pukkelhovedet Dværgedderkop og en Langbenet Bænkebider. Ifølge Lars Thomas tror mange mennesker fejlagtigt, at Bænkebidere er et insekt.

- Bænkebideren er et krebsdyr, der er gået på land. Dermed har de jo gjort livet lidt besværligt for sig selv, fordi de trækker vejret allerbedst, hvis de er våde. Så derfor er de nødt til at holde til i relativt fugtige miljøer, fortæller han i videoen.

Turen går også ned i vandkanten, hvor der findes helt andre arter. Et forsøg med baljen giver denne gang muligheden for at se nærmere på en rovbille.

- Rovbiller er, som navnet antyder, rovdyr. De løber simpelthen rundt i det her og kaster sig over alt hvad der er mindre end dem selv og æder det. De er ikke kræsne på nogen måde, fortæller Lars Thomas og opfordrer alle til at se nærmere på de små eksistenser i naturen.

Naturen Nu er et samarbejde mellem Verdens Skove og TV 2 Lorry og har til formål at oplyse om naturen og ikke mindst give inspiration til din næste tur i naturen. Projektet er støttet af 15. Juni Fonden.

Dette er sidste afsnit med Philip Hahn-Petersen som vært, da han flytter til Thy det næste års tid. Det er endnu uvidst om Naturen Nu forsætter i 2018 med en ny vært, men der arbejdes på sagen.

Se alle videodagbøger her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik