Stort gennembrud: Vikingeborg er fra Harald Blåtands tid

Arkæologer har fået det største gennembrud, siden opdagelsen af vikingeborgen i 2014.

Siden den femte danske vikingeborg blev fundet i 2014, har det store spørgsmål været, om den var fra den danske vikingekonge Harald Blåtands levetid. I sidste uge fandt arkæologerne så endelig et stykke egetræ, og dateringen peger kraftigt på, at borgen er fra dengang, Harald Blåtand samlede riget. Det skriver Politiken.

- Det er vores største gennembrud siden opdagelsen i 2014, siger Søren Sindbæk, der er professor i arkæologi ved Aarhus Universitet og en af forskerne på udgravningen af ringborgen ved Køge.

Dateringen kalder han the smoking gun, fordi den bekræfter, at det kolossale skanseværk med palisade og fire porte blev opført i slutningen af 900-tallet - akkurat ligesom de fire andre kendte ringborge fra vikingetiden.

Efter fundet af ringborgen i 2014 har mange ellers tvivlet på, at borgen var beslægtet med de berømte ringborge fra den store vikingekonges regeringstid.

Har hele tiden troet på det

- Mange har været kritiske og sagt, at den ikke hører til blandt de andre borge. Personligt har jeg hele tiden troet på, at den hørte til den samme gruppe, blandt andet på grund af geometrien: Vi kender simpelthen ikke andre anlæg med den her form. Det her er vigtigt for os, fordi det er endnu en ting i beviskassen, siger udgravningsleder Nanna Holm til Politiken.

Tidligere har en kulstof 14-prøve dateret borgen til mellem 893 og 1017, men det var ikke nok til at bevise, at borgen var beslægtet med de andre ringborge, der er opført omkring 980. Borgens porte var brændt, og det gjorde det svært at finde træ, der var godt nok til en mere præcis datering.

Træstykke stammer fra dansk område

Træstykket dukkede op, da arkæologerne netop var begyndt at grave i ådalen syd for borgen i sidste uge. Ved hjælp af en stor database over egetræ fra Nordeuropa og ved at sammenligne med træ fra vikingeborgen Trelleborg kunne man herefter konstatere, at træet havde vokset i det danske område og var fældet efter år 966.

- Da vi i de yngste og øverste lag, vi har udgravet, har fundet Stamford-keramik, som blev brugt i begyndelsen af 1000-tallet, mener vi, at borgen blev opført i sidste halvdel af 900-tallet efter 966, siger Nanna Holm til Politiken.

Borgen måske bygget af Blåtands fjender

Selv om borgen nu ser ud til at være opført på Harald Blåtands tid, er det for tidligt at sætte to streger under, at han var selve bygherren. Det kan endnu ikke afvises, at borgen blev bygget af hans fjender.

- I teorien kunne den være bygget af hans søn Svend Tveskæg, men det virker usandsynligt, siger Søren Sindbæk til Politiken.

Den arkæologiske udgravning af vikingeborgen løber indtil 2018.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik