Rod på fertilitetsklinikker: Flere sager om forbytning

Sundhedsstyrelsen kender til flere sager, hvor fertilitetsklinikker har forbyttet æg eller sæd. Blandt andet på Frederiksberg og på Rigshospitalet.

Danmark kom på fornavn med norske Marcus i juli, da han stod frem og fortalte, at han var resultatet af forbyttet æg og sæd på en dansk fertilitetsklinik.

Men Marcus-sagen er ikke enestående. Berlingske har fået aktindsigt hos Sundhedsstyrelsen, der kan berette om i alt seks indberettede sager om fejl på fertilitetsklinikker siden 2007.

Foruden sagen om den 19-årige Marcus Petersen, har Rigshospitalets Fertilitetsklinik foretaget to indberetninger, mens Dansk Fertilitetsklinik på Frederiksberg har foretaget én.

Dertil kommer to yderligere sager, som avisen ikke har indsigt i.

Indberetningen fra Dansk Fertilitetsklinik er ifølge Berlingske særlig interessant, fordi der her er tale om et barn, der er blevet født.

Klinikken er i øjeblikket involveret i en erstatningssag med forældrene, efter det har vist sig, at barnet ikke har den rigtige far.

Ifølge klinikken kan der være tre forklaringer på det forhold: Mandens sædprøve kan være blevet forbyttet eller forurenet med en anden mands sæd - eller kvinden kan have været utro.

I sagerne fra Rigshospitalet er der i 2011 tale om en mulig forbytning i laboratoriet, hvilket man opdagede hurtig, så det befrugtede æg kunne smides væk.

Men i den nyeste sag fra april 2015 nåede to kvinder at blive befrugtet med "forkert" sæd.

To mænds sæd blev her forbyttet og begge kvinder blev kort efter tilbudt en fortrydelsespille, da fejlen blev opdaget.

Professor i anvendt etik og medlem af Etisk Råd, Thomas Ploug, siger til avisen, at sagerne viser, at forbytning har store konsekvenser.

Det gælder også for de mænd, der ufrivilligt leverer sæd til en graviditet, når klinikkerne laver fejl:

- Skal manden have ret til abort?, spørger han i avisen og henviser til, at manden ikke har indflydelse på, at han er blevet far.