Opråb fra mor: Pas på denne gule blomst

Camilla Sørensen opdagede store blærer på sine børns hænder og arme efter en gåtur. Nu advarer hun andre på Facebook om en gul og giftig blomst.

Store opsvulmede blærer på fingrer og arme, det var resultatet af kontakt med den vilde pastinak. Nu håber Camilla Sørensen, at andre ikke laver samme fejl. Foto: Privatfoto

Du ved måske allerede, at du skal holde dig langt fra bjørnekloer, og at du selvfølgelig skal passe på brændenælderne.

Men vidste du, at planten vild pastinak også er giftig?

Det lærte Camilla Sørensen og hendes børn på den hårde måde.

Da de var på gåtur med hendes søster i Køge for at fodre geder, samlede Camilla Sørensens to små børn Stefani og Silas blomster, som de plejer.

Men denne gang tog de den forkerte blomst. 

Læs også Færre men større skraldespande giver mindre affald

For om aftenen poppede der pludselig blærer frem på børnenes fingre og arme.

Lægen troede, det var en allergisk reaktion, men efter lidt tid gik det op for Camilla Sørensen og hendes søster, at det måtte være den gule blomst. 

Og det havde de ret i.

Den vilde pastinak med den gule farve indeholder nemlig en saft, der er giftig. Det gav både blærer og sår, der klør, på Camilla Sørensens to små børn, hvilket fik moren til at skrive et Facebook-opslag og advare andre. 

Lidt info Pas på de gul ukrudts blomster de er giftige De er ved vejen kanten og på marker. Mine børn er desværre bliver ramt. 😔😔😔 De hedder vild pastinak. Se de sidste billeder.

Slået op af Camilla SørensenLørdag den 21. juli 2018

Lidt info Pas på de gul ukrudts blomster de er giftige De er ved vejen kanten og på marker. Mine børn er desværre bliver ramt. 😔😔😔 De hedder vild pastinak. Se de sidste billeder.

Slået op af Camilla SørensenLørdag den 21. juli 2018

En uge uden sol

Begge børn er sluppet af med de fleste blærer i dag, men det bliver flere dage uden sol for Camilla og børnenes vedkommende, for bliver man ramt af den giftige saft, skal man undgå sollys i en uge:

- Vi kan ikke være i solen, så det bliver en lidt lang sommer, siger Camilla Sørensen, hvis børn nu bærer handsker i 30 graders varme for at undgå yderligere skader. 

Vild pastinak kan findes langs veje og skråninger, åbne områder og på agerjord, og den er særligt udbredt i det østlige Danmark, ifølge Naturstyrelsen. Foto: Naturstyrelsen

Efter den chokerende oplevelse, håber Camilla Sørensen, at folk vil tænke sig om en ekstra gang før, de lader deres små poder lege med blomsterne i vejkanten.

Samtidig er hun overrasket over, hvor mange der tilsyneladende, som hende selv, ikke var klar over den giftige blomst:

- Det er helt sindssygt. Jeg er helt chokeret over, at der er så mange mennesker, der ikke ved, at den er giftig. Jeg er glad for, at jeg har gjort opmærksom på det, så det forhåbentligt ikke sker for andre, siger hun. 

Pas på pastinakken!

Pastinakken indeholder en gift, der gør huden meget følsom over for sollys, hvis du kommer i kontakt med plantesaften.

Kombinationen med sollys og plantesaft kan give vabler og sår på huden. Derfor er det vigtig at undgå hudkontakt med planten, også selvom solen ikke skinner.

Hvis du får den giftige plantesaft på huden, skal du sørge for at vaske huden grundigt, beskytte hudområdet mod sollys i minimum to dage og søge læge.

Kilde: Miljøstyrelsen

Uønsket i naturen

Den vilde pastinak betragtes som en invasiv art, hvilket betyder, at den ødelægger andre arter.

På grund af plantens destruktive påvirkning af biodiversiteten og dens giftige plantesaft, er pastinakken også uønsket i den danske natur.

Men heldigvis er den let at genkende. Pastinakken særlige gule farve i skærmen gør den svær at forveksle med andre planter. Den har dog en hvis lighed med andre skærmplanter, men de vokser både ved fugtigere steder eller har hår på stænglen.

Pastinakken har gennem de sidste ti år blomstret massivt frem på græsplæner i parker, industrigrunde og braklagte områder, men findes også langs vandløb, selvom der er fugtigt. Ifølge Miljøstyrelsen er der set eksempler på, at bekæmpelsen af kæmpe-bjørneklo har ført til at, at pastinakken har overtaget området. 

Læs også Tørken rammer turbåde - har aldrig oplevet noget lignende

TV 2 Lorry bragte i 2015 ligeledes en advarsel mod planten:

00:36 Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik